12.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 17 maja, 2021

Ko imajo tudi ZDA težave z zaščitno opremo

Ne samo Slovenija, tudi ostale države sveta se v luči širjenja novega koronavirusa srečujejo s pomanjkanjem zaščitne opreme, ki jo še posebej krvavo potrebuje zdravniško osebje v prvih frontnih linijah. V poduk tistim, ki resnosti situacije še vedno ne morejo dojeti, je predsednik vlade Janez Janša preko Twitterja zapisal: “Da si boste lažje predstavljali situacijo z zaščitno opremo v svetu. Podpredsednik ZDA se osebno zahvaljuje za donacijo 5 tisoč zaščitnih mask. Za 5 tisoč!!!! V državi s 327 milijoni prebivalcev !!”

Podpredsednik ZDA Mike Pence se je včeraj zvečer po našem času zahvalil nacionalni katedrali v Washingtonu, ki je 3 tisoč mask donirala Univerzitetnemu kliničnemu centru v Washingtonu, 2 tisoč mask pa pediatrični kliniki v Washingtonu. “Ta nujna oprema bo pomagala zaščititi naše zdravstvene delavce, ko skrbijo za ameriški narod,” je dal vedeti Pence.

Kljub temu, da je situacija težka, je Janša v odgovoru na opozorila glede manjka varovalne opreme zapisal, da v vladi delajo vse kar je v njihovi moči, da zagotovijo čim več zaščitne opreme. “Ne mine dan, da ne bi prišla vsaj ena večja pošiljka. Žal pa določenih artiklov najvišje stopnje zaščite enostavno ni mogoče dobiti nikjer,” je poudaril.

Ko so zaloge bile, Šarčeva vlada ni kupovala
Februarja, ko je bilo zaščitne opreme na trgu dovolj, je Šarčeva vlada ni kupovala. Za sabo je namreč pustila prazna skladišča. Sodeč po besedah, ki jih je državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti nedavno povedal, bi zaloge zaščitne opreme v Sloveniji v naslednjem tednu morale zadostovati. Glede na to, da so nove dobave v teku, nekatera slovenska podjetja pa so pričela s proizvodnja, ali pa jo vzpostavljajo, Cantarutti meni, da bo zaščitna oprema zadostovala za daljši čas.

Na podlagi meril ministrstva za zdravje trenutno razdeljujejo zaščitno opremo bolnišnicam, zdravstvenim domovom, domovom za starejše, lekarnam in zobozdravstvenim ambulantam. 30 odstotkom opreme pa se namenja tudi za pokrivanje ostalih potreb, za delo v ključni infrastrukturi, zaporih, pogrebnih podjetjih, varnostnih službah, taksijih in drugim. Ne samo v ZDA, tudi pri nas se odvijajo donacije zaščitne opreme. Med njimi se je znašel tudi kitajski lastnik Gorenja Hisense v Velenju, ki je proti Sloveniji napotil zaščitno in medicinsko opremo.

Število okuženih z novim koronavirusom se drastično povečuje. Po številu okužb so ZDA v četrtek prehitele tako Italijo, kot tudi Kitajsko. Dosedanji podatki kažejo, da imajo v ZDA 85.612 okuženih, v Italiji 80.589 okuženih. V Španiji se je številka povzpela na 57.786, v Nemčiji pa na 47.278. V Sloveniji imamo uradno 562 okuženih, v četrtek pa smo zabeležili že šesto smrtno žrtev.

Potrebna samoiniciativnost
V vmesnem času, ko država vlaga velike napore v nakup zadostne količine zaščitne opreme, smo sami tisti, ki lahko kar največ naredimo za lastno zaščito. Po besedah Janše še nekaj časa situacija ne bo takšna, da bi se dalo zagotoviti profesionalno izdelano zaščitno opremo za vsakega izmed nas. “Nobena država na svetu danes tega ni sposobna.” Za zaščito mnogih so po njegovih besedah dovolj denimo tudi bolj preproste zaščitne maske. “Tudi platnena maska, če jo pravilno uporabljamo, nudi boljšo zaščito od rokava,” je poudaril. 

Zdravstvena stroka je  v zadnjih dneh podala tudi nekaj bolj praktičnih navodil, kako si izdelati preprosto zaščitno masko, ki jo je mogoče prati na visoki temperaturi. UKC Ljubljana je preko družabnih omrežij delil konkretna navodila za izdelavo in uporabo pralnih zaščitnih bombažnih mask. Pri tem pa opozarjajo, da pralne zaščitne maske iz bombažnega blaga niso primerne za zdravstvene delavce, ki delajo z bolniki in niso alternativa za profesionalne maske. Uporabljajo se le, če ni na voljo profesionalnih mask.

Hana Murn/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine