30.2 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

Karel Veliki zlorabljen za uresničevanje Sorosove agande – letošnja nagrada, poimenovana po najbolj znanem frankovskem kralju, pripadla generalnemu sekretarju OZN zaradi njegovih »ekoloških dosežkov«

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je danes v Aachnu prejel nagrado Karla Velikega. Ob tem je izpostavil, da si je mogoče samo z združeno Evropo izogniti hladni vojni, ter da ima Evropa vodilno vlogo pri varovanju podnebja. Pozval je k okrepljenemu delovanju, s katerim bi preprečili katastrofo, poročajo tuje tiskovne agencije.

 

Dodal je, da mora Evropa narekovati hitrost in pozdravil obljube nemške kanclerke Angele Merkel, da bo Nemčija do 2050 postala ogljično nevtralna, kar odpira pot za ambiciozen prispevek Evropske unije na podnebnem vrhu ZN septembra letos, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Guterres je nagrado Karla Velikega dobil za svoja prizadevanja k mirnemu sobivanju med narodi ter zagovarjanju evropskih vrednost, kot so pluralizem, strpnost, mir, svoboda in demokracija.

Nekdanji portugalski premier je ob podelitvi tudi izpostavil pomen Evrope v obdobju “svetovnega političnega nereda”. Evropa je preveč pomembna, da bi propadla. Močna in združena Evropa je nujna za preprečitev nove hladne vojne in uveljavitev multilateralnega reda, je še dejal Gutteres. Menil je tudi, da ima Evropska unija ključno vlogo pri reševanju drugih izzivov, kot sta digitalizacija in migracije.

Pri migracijah Evropa ne bi smela delovati po načelu “mi proti drugim”. Zapahnjena vrata za tiste, ki iščejo azil, ni zaščita, pač pa sramota za evropsko dediščino, je še dejal generalni sekretar ZN.

Nagrada Karla Velikega je dobila ime po ustanovitelju Svetega rimskega cesarstva. Podeljujejo jo od leta 1950. Podelitve potekajo na katoliški praznik Jezusovega vnebohoda v nemškem Aachnu, kjer je bil cesar Karel Veliki leta 800 okronan.

V preteklosti so jo med drugim prejeli francoski predsednik Emmanuel Macron, Merklova, francoski predsednik Francois Mitterand, ameriški predsednik Bill Clinton in papež Frančišek.

Seveda to dokazuje, da je zgodovinski frankovski kralj Karel Veliki zlorabljen za širitev Sorosove agende, kamor sodi tudi t. i. ekosocializem…

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine