4.9 C
Ljubljana
sreda, 1 februarja, 2023

Kakšne so možnosti, da ustavna obtožba proti Trumpu ne bi uspela?

Piše: Aleš Ernecl (Nova24tv)

Nekdanjega predsednika Donalda Trumpa že skoraj tri tedne več ni na položaju, a naj bi v prihodnjih dneh ponovno vzbudil vso pozornost zakonodajne veje oblasti, ko bo senat začel z obravnavo druge ustavne obtožbe v letu dni. Nekdanjega predsednika so obtožili 13. januarja, le en teden po tem, ko naj bi po mainstream narativi, privrženci Trumpa vdrli v Kapitol, medtem ko sta Kongres in nekdanji podpredsednik Mike Pence potrjevala zmago Bidna na volitvah leta 2020.

Ameriški senat danes uradno začenja sojenje bivšemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu v njegovi do zdaj že drugi ustavni obtožbi. Predstavniški dom kongresa je namreč Trumpa 13. januarja obtožil vzpodbujanja vstaje, ki se je izrazila z napadom njegovih privržencev na ameriški kongres. Demokrati v Kongresu in celo nekateri republikanci so bili ogorčeni, ker je nekdanji predsednik tistega dne sklical shod v Washingtonu, kjer je ponovil svoje trditve o tem, da je zmagal na predsedniških volitvah. Donalda Trumpa so obtožili, da ni naredil dovolj, da bi ustavil napad.

Toda Trumpovi zagovorniki pravijo, da ni odgovoren za dejanja prestopnikov, ki so ogrožali poslance in napadali policijo, saj ugotavljajo, da je pozneje svojim pristašem v videoposnetku na Twitterju rekel, naj gredo domov. Ko se bo začelo sojenje, naj bi Trumpovi odvetniki v zagovor trdili tudi, da senat Trumpa zdaj, ko je brez funkcije, ne more več ustavno obsoditi. Upravniki obtožbe naj bi temu oporekali v aferi, ki predstavlja finale Trumpovega burnega prvega mandata, čeprav govorice še vedno obstajajo, da se bo leta 2024 lahko potegoval za drugega.

Česa je Trump obtožen?
Spodbujanje vstaje ali “insurekcije”, kot nekateri dobesedno preslikajo izraz iz ameriške angleščine, je temeljni del obtožbe. Toda to trditev upravitelji obtožbe podpirajo z obilico drugih obtožb o tem, katera Trumpova dejanja so spodbudila upor in zakaj. Mednje spada tudi to, da je Trump lagal o rezultatih predsedniških volitev, da je poskušal spodkopati natančen in pošten rezultat volitev in da je na Kapitol poslal množico svojih pristašev. Prav tako je po mnenju vlagateljev obtožbe, namerno podal izjave, ki so v kontekstu spodbujale in predvidoma povzročile nezakonito vedenje na Kapitolu.

Donald Trump (Foto: epa)

Člani množice, ki jo je nagovoril, so nezakonito vdrli in uničevali Kapitol, ranili in smrtno ogrožali osebje organov pregona, ogrožali člane kongresa, podpredsednika in osebje kongresa in se ukvarjali z drugimi nasilnimi smrtonosnimi, uničujočimi in pogubnimi dejanji.” V članku tudi piše, da je nasilna množica želela “poseči v slovesno ustavno dolžnost skupnega zasedanja za potrditev rezultatov predsedniških volitev leta 2020“.

Kako bo potekalo sojenje?
Sojenje se bo pričelo v torek ob 13. uri. z demokratskim senatorjem iz Vermonta, Patrickom Leahyem, predsednikom zbornice pro tempore, namesto vrhovnega sodnika Johna Robertsa. Vrhovni sodnik je ustavno dolžan nadzorovati obtožbe predsednikov, vendar se je Roberts v tem primeru odločil, da ne bo, ker Trump ni več vrhovni poveljnik.

Prvi dan, torej danes, bodo skupaj potekale štiri ure razprav, razdeljene med vodje obtožbe v parlamentu in Trumpove svetovalne skupine glede tega, ali je proces obtožbe ustaven. Nato bo senat z navadno večino glasoval o tem, ali je sojenje ustavno, kar je bilo na podobnem glasovanju prejšnji mesec potrjeno s 55 od 45 glasov. Če večina senata meni, da je sojenje protiustavno, kar naj se ne bi zgodilo, potem bi postopek za obtožbo takoj opustili.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine