4 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Jordanski kralj, ki svari pred novim vzponom Islamske države, tokrat evroposlance opomnil, da dogajanje na Bližnjem vzhodu vpliva na ves svet

Jordanski kralj Abdulah II. je danes v Evropskem parlamentu opozoril na več kriznih žarišč na Bližnjem vzhodu ter izpostavil, da dogajanje v tej regiji vpliva na ves svet. “Mir na svetu ni mogoč brez miru na Bližnjem vzhodu, ta pa ni mogoč brez sprave med Izraelci in Palestinci,” je poudaril v nagovoru evroposlancem.

 

 

Spomnil je, da je pred petimi leti v plenarni dvorani v Strasbourgu opozarjal pred nevarnostjo, če politiki ne bodo ukrepali za mir. “Danes je ta nevarnost še večja,” je dejal.

Omenil je tudi konflikt med ZDA in Iranom. “Kaj če se naslednjič nobena stran ne umakne in nas vse povleče v velik kaos,” je vprašal. Opozoril je, da med drugim v tem primeru grozi obuditev terorizma po vsem svetu.

Posvaril je tudi pred stopnjevanjem konflikta v Iraku, kjer je 12 odstotkov vseh svetovnih zalog nafte in 14 milijonov ljudi.

“Sirija je izginila z naslovnic časnikov, a krize še zdaleč ni konec,” je še omenil in ocenil, da si nihče v plenarni dvorani ne želi nove begunske krize. Opozoril je tudi, da bi lahko “Libija postala nova Sirija”.

Evroposlance je opomnil tudi na dolžnosti, ki jih imajo kot politiki. Kot je dejal, je prejšnje desetletje zaznamovalo to, da so ljudje z družbenimi omrežji dobili glas. “Ljudje so izrazili željo glede cilja, mi smo tu, da jih vodimo na poti,” je poudaril. Menil je še, da si vsi ljudje zaslužijo pravično priložnost.

Pozval jih je tudi, naj bodo potrpežljivi, čeprav je to v današnjem svetu sprejemanja hitrih odločitev težko. “Politika ni igra, kjer najhitrejši zmaga. Včasih so najhitrejši najdlje od ciljne črte,” je še opozoril.

Zadnje novice

Sorodne vsebine