6.2 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Jadranje švedske najstnice Grete v Ameriko je blef: Poglejte, koliko izpustov bo njena ekipa v resnici pustila v ozračju!

Potem ko je bila švedska najstnica Greta Thunberg povabljena na vrh ZN o podnebnih spremembah v New Yorku, se je ta odločila, da se preko Atlantika ne bo odpravila z letalom, ampak z jadrnico Malizia II. Očitno pa se njena želja glede potovanja na naravi prijazen način v obe smeri le ne bo uresničila, saj bodo morali člani posadke nazaj odleteti z letalom, kar pa pomeni, da bo prišlo do večjih izpustov z ogljikovim dioksidom, kot če bi se odločila za pot z letalom. 

Jadrnica Malizia II, katere nastanek in razvoj sta pustila v ozračju ogljični odtis, se bo morala vrniti v Evropo takoj po tem, ko bo dosegla New York. Iz tega razloga so se proti ZDA napotili štirje novi pomorščaki, katerih misija je, da nadomestijo posadko dveh skiperjev in jadrnico pripeljejo nazaj v Evropo. Kar šest pomorščakov se bo tako moralo odpraviti na enosmerno pot z letalom.

16-letna avtistka s Švedske Greta Thunberg, ki je v začetku leta pritegnila pozornost javnosti s tem, ko “protestno” ni hodila v šolo, da bi opozorila na nevarnosti globalnega segrevanja, ki pretijo Zemlji, se je po povabilu na vrh Združenih narodov v New Yorku v septembru odločila, da se bo skupaj z očetom čez Atlantik odpravila na nevtralen način, da ne bo prišlo do izpustov ogljikovega dioksida. Na njeno srečo je kmalu po sprejetju odločitve prejela ponudbo, da se lahko na pot odpravi z jadrnico. Glede na to, da je dandanes v navadi, da se preko Atlantika odpravi z letalom, ne čudi, da je odločitev najstnice, da se na pot odpravi z jadrnico, vzbudila tolikšno pozornost medijev, kot jo je.

Misija več kot neuspešna
Kakorkoli, očitno pa odločitev, da se na pot odpravi z jadrnico, le ni bila tako pametna ideja, če je bil cilj poti to, da se na ta način prizanese podnebju. Izkazalo se je namreč, da bo njena misija prispevala k večji količini izpusta ogljikovega dioksida, kot če bi ona in njen oče preprosto kupila letalski karti. Njeno jadranje ima namreč za posledico več letov z letalom, saj bodo morali jadralci opraviti vsaj eno smer z letalom, navaja Voice of Europe.

Ob pristanku jadrnice v New Yorku se bosta skiperja Boris Hermann in Pierre Casiraghi morala odpočiti, za izplutje jadrnice pa bo nato poskrbela nova ekipa profesionalnih jadralcev. Ekipa štirih jadralcev se bo namreč napotila proti New Yorku in poskrbela za to, da bo jadrnica priplula nazaj v Evropo, operativna posadka pa bo poletela nazaj proti Evropi.

Hana Murn/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine