5.3 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Izraelska prodaja ameriških lovcev Hrvaški še naprej negotova

Ameriški obrambni minister v odhodu James Mattis je zavrnil zahtevo izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, da ZDA omilijo stališča glede prodaje izraelskih vojaških letal Hrvaški, je poročal ameriški portal axios.com. Mattis je tako “praktično ubil” izraelsko-hrvaško pogodbo, navaja portal, ki se sklicuje na neimenovane izraelske uradnike.

Ameriški kongres je v četrtek sicer odobril prodajo 12 izraelskih vojaških letal F-16 ameriškega proizvajalca Lockheed-Martin, a le v njihovi izvirni obliki. Ker gre za izvorno ameriška letala, ki so jih ZDA dale Izraelu, imajo ZDA še vedno pravico, da odločajo o njihovi nadaljnji usodi, predvsem pa prodaji naprej drugim državam.

Izrael bi tako lahko Hrvaški prodal le letala, kakršna je dobil, kar pomeni, da bi moral odstraniti vso svojo sodobno opremo, ki so jo vgradili v ameriška letala in jih poimenovali F-16 barak.

Hrvaška na drugi strani vztraja, da bo kupila zgolj takšna letala, kot jih je ponudil Izrael, ali pa bo razveljavila mednarodni razpis, na katerem so bila izraelska letala izbrana.

Izraelski predstavniki so za axios.com povedali, da ne razumejo razlogov, zaradi katerih so Američani zaostrili pogoje za prodajo letal in da so očitno narobe razumeli ameriška stališča, ko gre za prodajo orožja Hrvaški.

Ocenili so, da kompromisa med ameriškimi pogoji in hrvaškimi zahtevami iz razpisa ne bo mogoče doseči, navaja portal, ki je sicer pred kratkim prvi poročal o zapletih glede izraelsko-hrvaške pogodbe. Izraelski predstavniki so dodali, da Izrael zdaj nima druge možnosti, kot da se opraviči Hrvaški zaradi propadlega posla.

Hrvaški mediji danes neuradno poročajo, da je po četrtkovi odločitvi ameriškega kongresa vendarle možno pričakovati nadaljevanje pogovorov ZDA in Izraela o tem, kakšno letalo in s čigavo opremo je možno prodati Hrvaški.

Bo pa zanimivo videti, kako bo Mattisov odhod vplival na izid pogovorov, piše danes Jutarnji list. Kot dodaja, je Hrvaška pripravljena počakati do 1. aprila, ko se bo iztekel skrajnji rok za uresničitev pogodbe z Izraelom.

Večernji list danes poroča, da je Hrvaška v neugodnem položaju, ker je vojaški posel odvisen od dogovora ZDA in Izraela, čeprav sta, kot navaja, pred letom dni obe strani Zagrebu zagotavljale, da bo lahko dobil letala F-16 barak.

Medtem so iz največje hrvaške opozicijske stranke SDP na družbenih omrežjih zahtevali odstop hrvaškega ministra za obrambo Damirja Krstičevića, češ da je vztrajal pri izraelskih letalih, čeprav je poznal “pravila igre” o transferju ameriškega orožja tretji strani. Odgovornost ministra Krstičevića, pa tudi hrvaškega premierja Andreja Plenkovića zahteva tudi opozicijska stranka Most neodvisnih list.

Zadnje novice

Sorodne vsebine