21.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 8 avgusta, 2022

Izjava predstavnika EU Josepa Borrella o regionalnih in lokalnih volitvah v Venezueli.

Piše: Damian Ahlin

Kakor smo že omenili, naj bi včeraj predstavniki misije EU v Venezueli poročali o poteku volitev na dan 21. Novembra.

Evropska unija je v skladu s svojo zavezo, da bo podprla mirno in demokratično rešitev krize v Venezueli ter na povabilo nacionalnega volilnega sveta napotila misijo za opazovanje volitev, da bi opravila neodvisno, nepristransko in strokovno oceno vseh vidikov volilnega postopka.

Misija je danes izdala predhodno izjavo, ki je njena prva ocena volilnega procesa po dnevu volitev. Misija je potrdila, da se je na te volitve vrnila večina političnih strank in kandidatov. Prisotnost  misije je omogočila boljše razumevanje in oceno razmer v katerih so potekale te volitve.

Te volitve so bile organizirane v boljših volilnih razmerah v primerjavi s prejšnjimi procesi, vključno s prenovljenim nacionalnim volilnim svetom, ki velja za najbolj uravnoteženega v zadnjih 20 letih. Vendar je misija opazila strukturne pomanjkljivosti, kot so samovoljna politična diskvalifikacija kandidatov, neenak dostop do medijev in obsežna uporaba državnih sredstev med volilno kampanjo.

Opazovalna misija EU bo v Venezueli ostala do konca volilnega procesa in bo pozneje objavila končno poročilo s priporočili za izboljšanje prihodnjih volilnih procesov na podlagi mednarodnih in regionalnih zavez, ki jih je podpisala Venezuela.

Evropska unija verjame, da lahko to delo prispeva k iskanju rešitve za krizo v Venezueli, saj bo v prihodnosti olajšalo izvedbo verodostojnih, vključujočih in preglednih volitev na vseh ravneh.

VIR: https://eeas.europa.eu/

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine