7.2 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Italijanski stranki še brez rešitve glede prihodnjega premierja

V Italiji se danes nadaljujejo koalicijska pogajanja med levosredinsko Demokratsko stranko (PD) in populističnim Gibanjem pet zvezd, ki pa glede predsednika prihodnje vlade še vedno nista našli soglasja. Vodja gibanja Luigi Di Maio vztraja, da bi vlado še naprej vodil Giuseppe Conte, medtem ko vodja PD Nicola Zingaretti temu ostro nasprotuje.

“Sem in ostajam prepričan, da ta država potrebuje vlado, vlado preobrata,” je danes povedal Zingaretti. Zavzel se je za spremembe v vladnem programu in vladni ekipi. Nasprotuje torej tudi temu, da bi Conte, ki je pretekli torek odstopil s premierskega položaja, vodil tudi prihodnjo vlado.

Di Maio je medtem poudaril, da je nestrankarski Conte “edino ime v igri” za premierja, poročajo tuje tiskovne agencije.

Vodja PD se je kljub tem razlikam glede predsednika prihodnje vlade zavzel za nadaljevanje pogovorov. “Lahko in moramo nadaljevati,” je dejal.

Italijanski predsednik Sergio Mattarella je dal strankama do torka čas za morebiten dogovor o koaliciji. V torek bo pripravil nov krog pogovorov s strankami, nakar bo sprejel odločitev. Če se strankama ne bo uspelo dogovoriti, bo moral Mattarella razpustiti parlament in razpisati predčasne volitve, ki bi bile lahko že konec oktobra ali v začetku novembra.

Zadnje novice

Sorodne vsebine