11.4 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Iranski teroristi, ki jih je med drugim pomagala financirati tudi NLB, kopičili bombe na obrobju Londona

Iranski terorizem predstavlja veliko grožnjo svetovnemu miru. Enega izmed obratov, kjer so teroristi, povezani z Iranom, skladiščili na tone eksplozivnih materialov za izvedbo terorističnih napadov, so odkrili na obrobju Londona. Odgovornost za financiranje omenjenih dejavnosti je tudi na Sloveniji, kjer je bila v letih 2009 in 2010 oprana skoraj milijarda dolarjev iranskega denarja. S tem denarjem se je namreč med drugim financiral prav iranski terorizem. 

Terorizem, povezan z Iranom, predstavlja eno glavnih groženj zahodni civilizaciji. Omenjeno potrjuje dejstvo, da varnostni organi v različnih državah odkrijejo vedno več obratov, v katerih različne iranske teroristične celice proizvajajo lastne bombe. Po poročanju časnika The Telegraph so bili teroristi pri kopičenju eksplozivnih materialov zaloteni tudi v Veliki Britaniji.

Omenjeni obrat za izdelavo bomb je bil odkrit na severozahodu Londona. V njem so teroristi hranili na tone eksplozivnega materiala, ki bi ob morebitnem terorističnem napadu povzročil ogromno škodo ter vzel številna življenja. Natančneje povedano je šlo za teroriste, povezane z libanonsko radikalno islamistično organizacijo Hezbolah. Ti so v skladišču hranili na tisoče ledenih paketov, ki so vsebovali amonijev nitrat, pomembno sestavino za izdelavo bomb. Obrat sta jeseni leta 2015, le nekaj mesecev po tem, ko je Velika Britanija podpisala iranski jedrski sporazum, odkrila policija in obveščevalna služba MI5. V okviru omenjene akcije je bil zaradi obtožbe terorizma aretiran tudi en moški, ki pa so ga že kmalu izpustili.

Mednarodno zaledje
Kmalu se je izkazalo, da ima odkritje londonskega skladišča mednarodno zaledje. Obveščevalni vir je namreč povedal: “MI5 je pri odkrivanju obrata deloval neodvisno in pri tem tesno sodeloval z mednarodnimi partnerji. Vse to z namenom, da bi preprečili nevarne namere Irana in njegovih pomočnikov v Veliki Britaniji.” Odkritje je bilo tako pomembno, da sta bila o njem takoj obveščena tudi takratni predsednik vlade David Cameron in takratna sekretarka Theresa May.

Podobne obrate odkrili tudi na Tajskem in Cipru
Skladišče v Veliki Britaniji je bilo le eno izmed večih, v katerih je Hezbolah kopičil bombe za teroristične napade. Že pred odkritjem v Londonu sta bili namreč podobni skladišči odkriti tudi na Tajskem in Cipru. Še posebej odmeven je bil primer na Cipru, kjer je bil zajet 26-letni Hussein Bassam Abdallah, libanonski in kanadski državljan, ki je v svoji kleti hranil več kot 65 tisoč ledenih paketov. Med zasliševanjem je priznal, da je bil član vojaškega krila Hezbolaha. Ob tem je dodal, da je bilo več kot 8 ton amonijevega nitrata, ki ga je hranil, namenjenih terorističnim napadom. Junija leta 2015 je bil Abdallah obsojen na 6 let zapora.

Vloga Slovenije
Dejstvo je, da je pri financiranju iranskih terorističnih dejavnosti sodelovala tudi Slovenija. V državni NLB je bila namreč v letih 2009 in 2010 oprana skoraj milijarda dolarjev iranskega denarja, s katerim sta se financirala prav jedrsko orožje in terorizem. Takratni direktor slovenske kriminalistične policije, Aleksander Jevšek, ki je bil med drugim tudi kandidat stranke SD na letošnjih evropskih volitvah, je pranje iranskega denarja v NLB prezrl, odreagiriali pa niso niti predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, takratni predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Goran Klemenčič ter vodja Specializiranega državnega tožilstva Hari Furlan. Namerno so kriminal prezrli tudi drugi organi pregona, zato so zadevo pometli pod preprogo, vse do odkritja Logarjeve komisije. Omenjeno ne čudi, saj si je slovenska levica pri tem napolnila žepe s stomilijonskimi provizijami.

M. D./Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine