15.9 C
Ljubljana
nedelja, 26 septembra, 2021

Hrvaški premier je imel v pogovoru z novinarko »predolg jezik«

Hrvaški premier Andrej Plenković je poskrbel za razburjenje na spletnih družabnih omrežjih na Hrvaškem, saj je novinarki komercialne televizije Damiri Gregoret dejal, da je “prikupna”, namesto da bi odgovoril na njeno vprašanje. Predsednik hrvaškega novinarskega društva (HND) Hrvoje Zovko je ocenil, da gre za seksistično in pokroviteljsko izjavo.

 

Predsednik HDZ Plenković je po srečanju vodstva stranke v torek v Zagrebu stopil pred novinarje in odgovarjal na vprašanja o vlogi svojega namestnika v vladajoči stranki in podpredsednika sabora Milijana Brkića v aferi s curljanjem zaupnih policijskih informacij.

Ko je po vrsti novinarski vprašanj Gregoretova vprašala Plenkovića, ali v celotnem primeru z Brkićem vidi kaj sumljivega ali pa se mu zdi, da je šlo za običajno situacijo, se je Plenković nasmehnil in odgovoril: “Damira, prikupni ste.” Dodal je, da je vse že povedal, in nato sklenil novinarsko konferenco.

Hrvaški mediji so ocenili, da je bil Plenković nervozen zaradi vprašanj, ki so jih zastavljali novinarji, Gregoretovi pa je odgovoril na povsem neprimeren način. Plenkovićev odgovor je sprožil številne komentarje na spletnih družabnih omrežjih. Številni so ocenili, da je šlo za seksizem in aroganco.

Gregoretova je za novičarski portal index.hr dejala, da je bil Plenkovićev odgovor “neprimeren in šokanten” ter da “največ pove o tistem, ki je kaj takega rekel”. Menila je, da si premier takšnega odgovora ne more privoščiti.

“Težava je v tem, da takšni komentarji lahko dodatno jemljejo pogum ženskam, ki ostajajo v neenakopravnem položaju. Še naprej bom ob vsaki priložnosti zastavljala vsa pomembna vprašanja, ne samo ljubkih,” je povedala novinarka informativnega programa televizije RTL.

Predsednik HND Zovko je v današnjem pogovoru za hrvaško uredništvo regionalne televizije N1 pritrdilno odgovoril na vprašanje, ali je bila Plenkovićeva izjava seksistična in pokroviteljska. Dejal je, da je bila premierjeva izjava skrajno neprimerna. Dodal je, da politiki na Hrvaškem kažejo popolno nerazumevanje delovanja medijev ter da se ne znajo soočati s kritikami.

Spomnil je, da je Plenković pred časom legitimno zastavljena novinarska vprašanja o vladnih potezah označil za hibridno vojno proti vladi.

Zadnje novice

Sorodne vsebine