13.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 15 aprila, 2024

Hrvaški mediji o slovenskih volitvah: Janša zmagovalec, Socialni demokrati dobili “šamar”

O državnozborskih volitvah v Sloveniji so se razpisali tudi na Hrvaškem, kjer ugotavljajo, da je veliki zmagovalec volitev Janez Janša in njegova SDS, Socialni demokrati pa so dobili “šamar”.

 

Hrvatje pišejo, da se predvolilne ankete niso zmotile in da se je uresničila njihova napoved, da bo veliki zmagovalec volitev Janez Janša. Pišejo, da je Janševa SDS po vzporednem glasovanju dobila 24,4 odstotkov, sledi ji Lista Marjana Šarca z zgolj 12,6 odstotki, na tretjem mestu pa je Miro Cerar z 9,8 odstotki. Sploh uspeh Cerarja, ki je pred štirimi leti blestel, se jim zdi nepričakovan.

Večernji list piše: “Največji ‘šamar’ so dobili Socialni demokrati. (9,3 odstotka). Prehitela jih je celo Levica, stranka z nominalno istim profilom (9,5 odstotka).”

O zmagovalki volitev SDS pa piše tudi Jutarnji list, ki že v naslovu poudarja, da je Janša zmagovalec volitev, v parlamentu pa bo lahko 9 strank. Hrvatje že špekulirajo, s kom bi Janša lahko sestavil vlado, in ugotavljajo: “Janša lahko sestavi vlado, če bi šli z njim v koalicijo SNS in NSi, potrebovali pa bi še eno večjo stranko, saj potrebujejo še 10 sedežev.” Jutarnji list ugotavlja, da bi težko nastala leva koalicija, saj bi morale k njej pristopiti stranke LMŠ, SMC, SD in DeSUS, a bi zaradi slabega volilnega rezultata potrebovali glasove še dveh strank! Hrvatje vidijo, da bi se levi koaliciji pridružila še Stranka Alenke Bratušek, a še ne bi bilo dovolj za koalicijo, glede na današnji volilni rezultat. Predvidevajo, da bi šla lahko v to koalicijo tudi NSi. Šele potem bi lahko sestavili koalicijo, ki bi imela 49 sedežev. To pa bi bila tudi največja koalicija v sodobni slovenski zgodovini, pišejo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine