12.6 C
Ljubljana
nedelja, 26 septembra, 2021

Hrvaška vojska se vrača v številne vojašnice, tudi na letališče Pulj

Na nekdanjem vojaškem letališču Valtura v Pulju so danes slovesno odprli novo vojašnico, v kateri bo nameščenih 140 vojakov. Ponovna prisotnost vojakov v Pulju je v skladu z vojaško in varnostno strategijo desnosredinske hrvaške vlade, ki je vojašnice vrnila tudi v nekatera druga hrvaška mesta.

 

Hrvaška predsednica in vrhovna poveljnica hrvaških oboroženih sil Kolinda Grabar-Kitarović je na današnji slovesnosti ocenila, da je bila odločitev nekdanje levosredinske vlade Zorana Milanovića o umiku vojakov iz hrvaških mest strateška, varnostna, razvojna in politična napaka, na svoji spletni strani poroča Glas Istre.

Po navedbah hrvaškega obrambnega ministrstva je vrnitev vojakov v mesta del koncepta novega operativnega programa hrvaške vojske. S tem želijo okrepiti varnost v vseh krajih, pomagati lokalnemu prebivalstvu, izboljšati standard pripadnikov hrvaške vojske, spodbujati vojaški poklic in ohranjati vrednote vojne za Hrvaško.

Od leta 2017 je Hrvaška vojašnice vrnila že v Sinj, Ploče, Varaždin, Vukovar in Udbino.

V puljski vojašnici bodo namestili 140 hrvaških vojakov. Večina jih bo v novem centru za brezpilotne letalske sisteme, ki je strateškega pomena za obrambo hrvaške Istre. Po napovedih ministrstva bodo v njem tudi brezpilotna letala znamke Orbiter 3B, ki jih lahko uporabljajo tudi v civilne namene, med drugim za nadzor meje. Del vojakov pa bo jedro rezervnega pehotnega polka hrvaške vojske.

Lokalne oblasti v Pulju na čelu z v regiji vodilno stranko Istrski demokratski zbor (IDS) so od konca prejšnjega stoletja vztrajale, da mora biti hrvaška Istra demilitarizirana regija, posvečena turizmu, kmetijstvu in trajnostni industriji. To je do nedavnega poudarjal tudi sedanji puljski župan Boris Miletić (IDS), ki pa je po navedbah ministrstva ob srečanju z obrambnim ministrom Damirjem Krstićevićem v začetku meseca izrazil zadovoljstvo, da se v to mesto vračajo vojaki.

Največje istrsko mesto je bilo eno večjih vojaških oporišč nekdanje Jugoslovanske ljudske armade (JLA). V skoraj 80 vojaških objektih na območju Pulja je bilo nameščenih okoli 12.000 vojakov, ki so med drugim razpolagali z več deset vojaškimi letali in ladjami.

Zadnje novice

Sorodne vsebine