15.7 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

Hrvaška vlada sprejela predlog proračuna za leto 2019

Hrvaška vlada je v parlamentarni postopek poslala predlog proračuna za leto 2019, ki predvideva 136,1 milijarde kun (18,4 milijarde evrov) prihodkov in 140,3 milijarde kun (19 milijard evrov) odhodkov. Predlog proračuna temelji na načrtovani krepitvi hrvaškega bruto domačega proizvoda (BDP) za 2,9 odstotkov, so sporočili po seji vlade.

Hrvaški minister za finance Zdravko Marić je povedal, da načrtujejo za 5,5 odstotka večje proračunske prihodke od letošnjih, obenem pa za 6,9 milijarde kun (932 milijonov evrov) višje odhodke.

Povedal je, da proračun temelji oceni rasti hrvaškega gospodarstva za 2,9 odstotka na letni ravni, a je dodal, da si prizadevajo, da bi hrvaško gospodarstvo prvotne načrte preseglo.

Krepitev BDP v letošnjem letu na Hrvaškem temelji na izvozu blaga in storitev, osebni potrošnji in investicijah, je spomnil minister. Doslej se je pokazalo, da je domače povpraševanje gonilnik rasti.

Načrtuje, da bo inflacija v letu 2019 pod dvema odstotkoma. Hrvaška predvideva tudi nadaljevanje padca brezposelnosti in izboljšanje trendov na trgu dela.

Marić tudi napoveduje, da bo paket davčnih zakonov, ki je že v parlamentarnem postopku, prav tako prispeval h krepitvi hrvaškega BDP v naslednjih dveh letih, in sicer za 0,3 odstotka.

Zadnje novice

Sorodne vsebine