0.5 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Hrvaška predsednica glede tožbe Slovenije zaradi arbitraže brez dlake na jeziku: »Arbitraža je mrtva!«

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je danes na Twitterju zapisala, da je generalni pravobranilec Priit Pikamäe s svojim mnenjem o tožbi Slovenije proti Hrvaški glede arbitraže potrdil hrvaško stališče. “Arbitraža je mrtva,” je poudarila.

 

“Neodvisni pravobranilec Sodišča EU je danes potrdil hrvaško stališče: Sodišče EU ni pristojno za odločanje o mejnem sporu, ki ni povezan s pravom EU,” je tvitnila hrvaška predsednica.

“Kot sem že večkrat poudarila – arbitraža je mrtva, Slovenija pa je sama priznala svoja škandalozna dejanja, ki so privedla do propada arbitražnega postopka,” je dodala.

Ob tem je ponovila stališče Hrvaške, da je edina trajna rešitev za spor o meji dialog in dvostranska pogajanja. “Prej ko Slovenija to spozna, prej bomo rešili to vprašanje,” je še zapisala.

Državna sekretarka na hrvaškem zunanjem ministrstvu Andreja Metelko-Zgombić je izrazila zadovoljstvo nad mnenjem generalnega pravobranilca. “Sprejel je vse naše argumente,” je poudarila po poročanju časnika Večernji list. Kot je pojasnila, je pravobranilec potrdil tako to, da meje med državami niso v pristojnosti sodišča EU, kot tudi, da meja med Hrvaško in Slovenijo ni določena. “Prav to Hrvaška ves čas trdi,” je še dejala.

Generalni pravobranilec Pikamäe je pri preučitvi slovenske tožbe proti Hrvaški glede arbitraže presodil, da Sodišče EU ni pristojno za odločanje o mednarodnem mejnem sporu, ki ne sodi v pravo unije. Očitane kršitve so “akcesorne v razmerju do vprašanja določitve meje med državama, ki spada pod mednarodno javno pravo”, je zapisal.

V Sloveniji kljub mnenju pravobranilca politični vrh vztraja pri uveljavitvi arbitražne razsodbe in opozarja, da je treba glede veljavnosti tožbe počakati na Sodišče EU.

Mnenje generalnega pravobranilca za sodišče ni zavezujoče. Zdaj bodo o dopustnosti slovenske tožbe proti Hrvaški zaradi kršenja evropskega pravnega reda kot posledice nespoštovanja arbitražne razsodbe začeli razsojati sodniki. Sodbo se pričakuje v nekaj mesecih, neuradno v prvem četrtletju prihodnjega leta.

Zadnje novice

Sorodne vsebine