19.8 C
Ljubljana
torek, 25 junija, 2024

Hinavska drža voditeljev evropskih držav: čestitajo in se prilizujejo novemu iranskemu predsedniku, ki ima na vesti množične kršitve človekovih pravic

Piše: G. B.

Politolog, poslovni strateg in svetovalec Majid Rafizadeh, sicer član upravnega odbora Harvard International Review in predsednik Mednarodnega ameriškega sveta za Bližnji vzhod, je na spletni strani Gatestone Institute objavil članek, v katerem problematizira prilizovanje evropskih voditeljev iranskemu režimu.

»Z izbiro množičnega morilca za predsednika je iranski režim iranskemu ljudstvu in svetu poslal močno sporočilo, da ne bo spoštoval človekovih pravic. Kako bi lahko vodja demokratične države čestital množičnemu morilcu?« se sprašuje avtor, ki ob tem povezuje dogajanje v Iranu s tistim v Hongkongu in na Kubi. Vendar pa demokratični svet s svojim ravnanjem sporoča, da jih ne zanima uveljavljanje demokracije in človekovih pravic, pač pa pragmatično sodelovanje z avtoritarnimi režimi.

Namesto da bi Ebrahim Raisi odgovarjal za svoja dejanja, je danes v samem vrhu iranske politike, ob tem pa mu, podobno kot Severna Koreja, čestitajo tudi voditelji Evropske unije. Denimo avstrijski predsednik Alexander van den Bellen, ki upa, da se bodo prijateljski odnosi med Avstrijo in Iranom nadaljevali.

»Kako bi lahko vodja demokratične države čestital množičnemu morilcu?« se sprašuje avtor članka. Takšni drži se je pridružil celo predsednik švicarske konfederacije, kar je udarec za Irance. Še bolj pa to, da takemu človeku želijo uspeh, je še zapisal Majid Rafizadeh.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine