-1.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 29 novembra, 2021

Herbert Kickl, predsednik FPÖ: »FPÖ se že leta vztrajno zavzema za to, da bi se priseljevanje v Evropo končno ustavilo«

Piše: kulturnimarksizem.si

Objavljamo intervju s Herbertom Kicklom, vodjo FPÖ (avstrijska svobodnjaška stranka), ki je bil med letoma 2017 in 2019 minister za notranje zadeve. Intervju je bil organiziran prek Evropskega medijskega sodelovanja, poleg Demokracije pa so sodelovali naslednji mediji: Unser Mitteleuropa / Wydanie polskie (Poljska), Zur Zeit (Avstrija), El Correo de España (Španija), Magyar Hírlap (Madžarska), Centro Machiavelli (Italija), Respublika (Litva), Vokativ (Hrvaška), Breizh-Info (Francija) in Lionel Baland (Belgija). V Demokraciji objavljamo naša vprašanja in nekatera vprašanja kolegov iz drugih medijev, za katera menimo, da so najpomembnejša in za naše bralce najzanimivejša.

DEMOKRACIJA: Vaša stranka zagovarja uvedbo »trdega severnega« in »mehkega južnega« evra. Kako želite to doseči (merila, pariteta …), ali sta potrebni dve centralni banki in kaj to pomeni za stabilnost Unije? (Bogdan Sajovic, Demokracija)

Kickl: Zaradi sedanje koronakrize se je dolg evropskih držav močno povečal. Konvergenčna merila, ki so prvotno veljala za nepreklicna, niso več vredna papirja, na katerem so napisana. Skoraj nobena država ne izpolnjuje zahtev glede primanjkljaja, višine dolga in stopnje inflacije. V zakulisju že več mesecev poteka razprava o vse večji omejitvi gotovine in uvedbi digitalnega evra. Vse to vodi v položaj, v katerem se od neto plačnic ponovno pričakuje, da bodo prevzele dolgove držav neto prejemnic. Ta izračun se ne more obrestovati, zlasti ker so po krizi evra v letih 2008 in 2009 severne države že prenesle dolgove južnih držav nase. Zato zagovarjamo stališče, da bi morala monetarna unija vključevati le tiste države, ki imajo primerljiva gospodarstva in lahko zato tudi skupaj upravljajo svoja gospodarstva.

DEMOKRACIJA: Kako bi se po vašem mnenju morala Unija odzvati na novi val migracij, s katerim se očitno soočamo? (Bogdan Sajovic, Demokracija)

Kickl: FPÖ se že leta vztrajno zavzema za to, da bi se priseljevanje v Evropo končno ustavilo. Poleg politične zaveze je treba državam članicam zagotoviti tudi potrebne instrumente za zaščito meja in za odstranitev nezakonitih priseljencev, ki so že tu, iz države.

Dejansko se Unija že leta dela norca iz sebe, zlasti v Sredozemlju, saj deluje kot prevoznik beguncev z ladjami in dodatno spodbuja priseljevanje.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine