12.2 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Gibanje pet zvezd bo o koaliciji s PD odločalo s spletnim glasovanjem

Gibanje pet zvezd je v nedeljo sporočilo, da bo njegovo članstvo o dogovoru o prihodnji vladni koaliciji z levosredinsko Demokratsko stranko (PD) odločalo s spletnim glasovanjem. Člani stranke bodo o dogovoru glasovali v torek na strankini spletni platformi Rousseau. Če bodo dogovor podprli, bo Italija verjetno najkasneje v sredo dobila novo vlado.

Da bo vlado v sestavi tega populističnega gibanja in demokratov predstavil v sredo, je mandatar Giuseppe Conte napovedal v nedeljo. Takoj ko naj bi bila nova vlada predstavljena, naj bi o njej glasoval tudi parlament v Rimu. To bi se lahko zgodilo že v petek.

A če bo članstvo Gibanja pet zvezd v torek takšno vlado zavrnilo, bodo morali Italijani novembra na predčasne volitve. Glasovanje bo v torek potekalo med 9. in 18. uro, navaja nemška tiskovna agencija dpa. Ustanovitelj Gibanja pet zvezd Beppe Grillo je v soboto javno podprl koalicijski dogovor s PD, poroča Deutsche Welle.

Vodja Lige medtem že poziva k glasovanju o nezaupnici še ne predstavljeni vladi, saj si želi v vsakem primeru izsiliti predčasne volitve in tako izkoristiti trenutno priljubljenost svoje stranke. Glede na anketo, ki jo je v soboto objavil časnik Corriere della Sera, Liga trenutno uživa 31,2-odstotno podporo, Gibanje pet zvezd pa 24,2-odstotno. PD je na tretjem mestu s 22,3 odstotka glasov podpore.

Zadnje novice

Sorodne vsebine