5.5 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Evropski parlament ta teden tudi o prihodnjih odnosih z Otokom in večletnem proračunu unije

Evropski poslanci bodo ta teden v Strasbourgu oblikovali stališče o usmeritvah za prihodnje odnose z Združenim kraljestvom. Na februarskem plenarnem zasedanju bo parlament tudi razpravljal o prioritetah v okviru novega večletnega proračuna unije in o spremembah pravil za širitev ter glasoval o prostotrgovinskem sporazumu med EU in Vietnamom.

Na prvem plenarnem zasedanju po izstopu Združenega kraljestva iz EU bo Evropski parlament oblikoval stališče o usmeritvah za prihodnje odnose med stranema. Evroposlanci bodo v torek razpravljali in v sredo glasovali o resoluciji, ki bo prvi prispevek parlamenta k prihodnjim pogajanjem EU z britansko vlado o novem partnerstvu po brexitu.

Glavni pogajalec EU o prihodnjih odnosih z Veliko Britanijo Michel Barnier je 3. februarja predstavil predloge pogajalskih izhodišč za ambiciozen trgovinski dogovor z Združenim kraljestvom brez carin in kvot, a pod določenimi pogoji. Britanski premier Boris Johnson pa si želi skleniti prostotrgovinski sporazum, podoben tistemu med EU in Kanado. Svet EU naj bi sprejel svoje smernice in potrdil pogajalske usmeritve komisije 25. februarja, tako da bi se lahko prvi krog pogovorov začel v začetku marca.

Prehodno obdobje, v katerem je treba doseči dogovor, se izteče konec leta. Mogoče je sicer enkratno podaljšanje za eno ali dve leti, a Johnson zatrjuje, da zanj ne bo zaprosil. Za podaljšanje se je mogoče dogovoriti do julija.

Pred izrednim vrhom EU o prihodnjem večletnem proračunu unije 20. februarja bodo evroposlanci s predstavniki Sveta EU in Evropske komisije v sredo razpravljali o prednostnih nalogah v okviru finančnega okvira za obdobje med letoma 2021 in 2027. Parlament bo po napovedih ponovil poziv k ambicioznemu večletnemu finančnemu okviru, ki bo zagotavljal kontinuiteto najpomembnejših politik EU, kot sta regionalna in kmetijska politika.

V EU bi morali dogovor o večletnem finančnem okviru doseči do konca leta, a ga še ni na vidiku. Evropska komisija predlaga izdatke v višini 1135 milijard evrov (1,11 odstotka bruto nacionalnega dohodka sedemindvajseterice. Skupina držav neto plačnic vztraja pri znižanju omenjenega obsega na zgolj 1020 milijard evrov (odstotek BND sedemindvajseterice), pri čemer želi največje reze na področjih kohezijske politike in skupne kmetijske politike. Kompromisni predlog finskega predsedstva EU, predstavljen decembra lani, pa za večletni finančni okvir predvideva 1087 milijard evrov, pri čemer bi bila dodatnih rezov deležna tudi kohezijska politika.

V Strasbourgu bo v sredo tudi razprava o nedavnih predlogih za spremembo širitvenega procesa, s katerimi želi Evropska komisija odpraviti francosko blokado začetka pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo.

Bistvena novost je poudarek na reverzibilnosti procesa, možnosti nazadovanja kandidatk na poti v EU. Nova je tudi preureditev 35 tematskih pogajalskih poglavij v šest tematskih grozdov. Načrt komisije predvideva tudi večjo vključenost članic v ocenjevanje napredka držav Zahodnega Balkana na poti v EU. Srbija in Črna gora, ki sta že krepko v pristopnih pogajanjih, bosta imeli možnost, da se vključita v nov proces.

V torek je na dnevnem redu razprava in v sredo glasovanje o prostotrgovinskem sporazumu med EU in Vietnamom. Ta bo v desetih letih odpravil skoraj vse carine med Vietnamom in EU, hkrati pa ščitil značilne evropske izdelke in evropskim podjetjem omogočil dostop do vietnamskega trga javnih naročil. Je tudi instrument za spodbujanje okoljskega in družbenega napredka v Vietnamu.

Evropski poslanci se želijo tudi spoprijeti z izzivi, ki jih predstavlja umetna inteligenca. Danes, prvi dan zasedanja, bodo razpravljali o ukrepih, ki bi jih morala sprejeti EU za zaščito potrošnikov.

V osnutku resolucije, o kateri bo parlament glasoval v sredo, med drugim piše, da mora biti posameznik ob komuniciranju s sistemi avtomatskega sprejemanja odločitev primerno obveščen o njihovem delovanju ter preverjanju in spreminjanju njihovih odločitev. Parlament bo to vprašanje obravnaval pred predstavitvijo bele knjige Evropske komisije o evropskem pristopu k umetni inteligenci, ki naj bi bila objavljena 19. februarja.

Parlament bo danes obravnaval tudi prednostne naloge EU na področju enakosti spolov, ki jih želijo vključiti v strategijo enakosti spolov za obdobje 2020-2024.

Zadnje novice

Sorodne vsebine