7.5 C
Ljubljana
nedelja, 24 oktobra, 2021

Evropski ministri za zunanje zadeve o razmerah v Afganistanu

Piše: L. B.

Včerajšnjega videokonferenčnega izrednega zasedanja ministrov za zunanje zadeve Evropske unije se je udeležil tudi naš minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar, kjer so govorili o zadnjih dogodkih v Afganistanu. Osredotočili so se na koordinacijo Evropske unije pri evakuaciji evropskih državljanov in afganistanskega lokalnega osebja, ki je pri delovanju podpiralo države članice in Unijo.

V razpravi so govorili o zaskrbljujočih razmerah, ki so posledica umika zavezniških enot iz Afganistana. Unija ima na voljo orodja, ki so jih preučili za zagotavljanje humanitarne podpore afganistanskemu ljudstvu. Pogovarjali so se o morebitnih varnostnih posledicah in zagotavljanju varnosti lokalnemu osebju, ki je delalo za delegacijo Evropske unije v Afganistanu.

Pregledali so možnosti nadaljnjega angažmaja Evropske unije pri zagotavljanju podpore in humanitarne pomoči afganistanskemu ljudstvu. Govorili so o pomembnosti po nadaljnji koordinaciji z Organizacijo združenih narodov (OZN) ter regionalnimi in drugimi mednarodnimi partnerji glede mirne rešitve spora, vzpostavitve legitimne in reprezentativne vlade ter predvsem pogojevanja priznanja oblasti s spoštovanjem človekovih pravic, predvsem pravic in svoboščin žensk in deklic.

Dr. Anže Logar je poudaril, da mora Evropska unija izkazati solidarnost pri zaščiti in nudenju zatočišča afganistanskim državljanom, ki so pomagali pri delovanju mednarodne skupnosti v tej državi. Izpostavil je potrebo po večjem angažmaju misije Organizacije združenih narodov v Afganistanu in zagotavljanju spoštovanja človekovih pravic in vladavine prava v državi. Prav tako pa je poudaril pomen nadaljevanja in krepitve razprave ter aktivnosti Evropske unije glede Afganistana, vključno s strateškim pogledom na prihodnje odnose in vprašanje migracij.

Razpravo bodo lahko nadaljevali že na neformalnem srečanju ministrov za zunanje zadeve EU, ki bo potekalo 2. in 3. septembra 2021 na Brdu pri Kranju.

Zadnje novice

Sorodne vsebine