4.8 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Evropski komisar za notranje zadeve v Zagrebu: Hrvaška bo prispevala h krepitvi schengenskega območja

Evropski komisar za notranje zadeve Dimitris Avramopulos je med današnjim obiskom v Zagrebu izjavil, da se bo Hrvaška s članstvom v schengnu lahko še bolje soočala z varnostnimi izzivi ter prispevala h krepitvi območja. Avramopulos se je srečal s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem in notranjim ministrom Davorjem Božinovićem.

 

Ponovil je torkovo oceno Evropske komisije, da Hrvaška izpolnjuje vse tehnične pogoje, ki so relevantni za polnopravno članstvo v schengnu. Znova je izpostavil, da mora nadaljevati prizadevanja za čim učinkovitejše upravljanje zunanje meje Evropske unije, posebej z Bosno in Hercegovino. Ob tem bodo tesno sodelovali z EU, je poudaril.

Vstop Hrvaške, Bolgarije in Romunije je danes glede na migracijske in varnostne izzive, s katerimi se sooča EU, še bolj relevanten, je ocenil Avramopulos na skupni tiskovni konferenci z ministrom Božinovićem. Kot je izpostavil, bo Hrvaška po pridružitvi schengenskemu območju še bolje opremljena za soočanje z omenjenimi izzivi. Hrvaško članstvo v schengnu je v interesu Hrvaške, njenih sosednjih držav in članic EU, je dejal.

“Upam, da bodo vse države članice EU storile prave korake, da bo Hrvaška kmalu postala članica schengna,” je še povedal Avramopulos. Kot je dodal, je enotnost držav članic nujna za krepitev območja schengna in za boljšo zaščito državljanov. Omenil je še potrebo po novi, “pravičnejši in bolj uravnoteženi” dublinski uredbi o azilnem sistemu.

Hrvaški minister Božinović je ocenil, da se mora EU bolj posvetiti balkanski migracijski poti. Ob tem je posebej izpostavil vzhodno mejo BiH, ki jo migranti prestopajo “bolj ali manj brez kakršnega koli nadzora”. Menil je, da je krepitev obmejne policije v BiH eden od načinov, da bi zmanjšali migrantski pritisk.

Potrditev komisije, da je Hrvaška pripravljena na članstvo v območju schengna, je danes v luči morebitne slovenske blokade hrvaškega vstopa v schengen komentiral tudi hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman. “To so določene špekulacije, a nimam občutka, da bi nas Slovenija blokirala,” je izjavil šef hrvaške diplomacije v današnjem pogovoru za hrvaški radio.

Ocenil je, da torkova odločitev ustreza ne le Hrvaški, temveč tudi Sloveniji, ker bo slovensko-hrvaška meja postala notranja meja EU. Pojasnil je, da bo hrvaški vstop v schengen še zlasti ugoden za slovenske državljane, ki živijo na obmejnem območju s Hrvaško, pa tudi za turiste.

Zadnje novice

Sorodne vsebine