10.8 C
Ljubljana
petek, 7 oktobra, 2022

Evropska unija bo omejila uvoz izdelkov, ki povzročajo krčenje gozdov

Piše: Jože Jan

Evropska unija bo med drugimi izdelki, ki povzročajo krčenje gozdov, omejila uvoz soje, lesa in govedine. Uredba, ki bo predstavljena 17. novembra, bo določila pogoje, ki jih bo moral izpolnjevati uvoz surovin in izdelkov, za katere obstaja sum, da so v ozadju uničevanja gozdnih ekosistemov.

Soja (uporablja se predvsem za živalsko krmo v industrijski  živinoreji), palmovo olje, goveje meso, kakav ter les iz industrijske sečnje so nekateri od izdelkov, ki na evropskih trgih veljajo za povzročitelje krčenja gozdov.

V državah v razvoju je širitev polj in kmetij v škodo gozdov uporabljena za izdelavo surovin in izdelkov za evropski trg.  Od sedaj bodo morali posredniki teh izdelkov zagotoviti in dokazati, da ne povzročajo krčenja gozdov. V ta namen bodo morali pred prihodom pridelkov obvestiti upravo in navesti geolokacijo parcele, kjer je bila surovina proizvedena.

Le tedaj,ko bo po končanih pregledih ugotovljeno, da je blago skladno z uredbo, bo evropska uprava posrednika in uvoženo blago vnesla v bazo podatkov in bodo pristojni organi in cariniki odobrili uvoz. 

Vir: La Vanguardia, Španija

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine