12.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 17 maja, 2021

Evropska poslanka Romana Tomc: Evropska unija potrebuje večjo učinkovitost pri ukrepanju, tako pri covid19 kot pri migrantski problematiki

Evropski poslanci bodo danes popoldne z nemško kanclerko Angelo Merkel razpravljali o strategiji in glavnih ciljih nemškega predsedovanja Svetu EU v drugi polovici letošnjega leta. Prvega julija je Nemčija prevzela predsedovanje Uniji pod geslom: ‘Skupaj za okrevanje Evrope’. Osredotočili se bodo na oživitev gospodarstva po pandemiji COVID-19. Za Nemčijo pa se bosta v predsedujočem triu zvrstili še Portugalska in Slovenija.

 

Romana Tomc pozdravlja cilje predsedovanja: “V tem trenutku EU potrebuje učinkovitost pri ukrepanju. Nemčija je ena izmed ustanovnih in najvplivnejših članic EU, zato je lahko njeno predsedovanje z Merklovo na čelu v trenutku, ko je Evropa v krizi, ključno. Nemčija je ena izmed redkih politično stabilnih držav in lahko kot taka v veliki meri vpliva na slovensko gospodarstvo. Imam pa tudi določene zadržke. Nemčija je močna, zato lahko prihodnost EU kroji po svojih merilih. Pri tem imam posebej v mislih področje sociale in migracij.”

Poleg najvažnejše točke, dolgoročnega odpravljanja posledic korona krize ter gospodarskega in socialnega okrevanja, bo nemško predsedstvo veliko pozornosti namenilo krepitvi vloge Evrope v svetu. “V tekmi odkrivanja cepiva oziroma učinkovitega zdravila proti koronavirusu na vseh kontinentih bi morala Evropa pokazati, da je prva v inovativnosti. Narediti moramo vse, da zaščitimo morebitne nakupe patentov z drugih celin. Kljub temu, da zdravilo rabimo čim prej, bi bila vesela, če bi nam preboj uspel med predsedovanjem Slovenije,” dodaja Romana Tomc.

“Omenila bi še varno Evropo s skupnimi vrednotami. Skrajni čas je, da dorečemo, katere so naše skupne vrednote. Ko jih bomo določili in se jih ne bomo več sramovali, potem bodo vsi ostali cilji v EU lažje dosegljivi. Med drugimi tudi varna Evropa, le-ta se sooča z mnogimi kibernetskimi napadi, s katerimi želijo druge velesile zmanjšati njeno moč. Poleg kibernetskih napadov pa ne pozabimo na nevarnost, ki jo s seboj prinašajo ilegalne migracije. Evropa nujno potrebuje spremembe v azilni zakonodaji, saj je trenuten sistem neučinkovit,” zaključuje Romana Tomc.

Zadnje novice

Sorodne vsebine