17.9 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Evropska komisija po Gretinem okusu? Evropa naj bi postala »podnebno nevtralna celina«

Nova Evropska komisija pod vodstvom Ursule von der Leyen bo danes v Bruslju predstavila zeleni dogovor, s katerim naj bi Evropa postala podnebno nevtralna celina. Ključen del projekta je sklad za pravičen prehod v brezogljično družbo. Danes je sicer pričakovati le orise dogovora, podrobnosti bodo sledile prihodnje leto.

 

Von der Leynova bo dogovor popoldne najprej predstavila na izrednem plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Bruslju, sklicanem posebej v ta namen. Po razpravi z evropskimi poslanci bo izvršni predsednik komisije Frans Timmermans, odgovoren za zeleni dogovor, načrte predstavil še na novinarski konferenci.

To bo prvo veliko dejanje nove komisije, ki je zeleni dogovor poleg digitalizacije in gospodarstva v službi ljudi opredelila za enega od treh temeljnih stebrov. Danes se pričakuje sporočilo z opredelitvijo ključnih prioritet in časovnim načrtom nadaljnjih korakov, podrobni zakonodajni predlogi pa bodo sledili v prihodnjem letu.

Nova komisija je sicer nekaj elementov že napovedala, na primer, da bo v sto dneh po začetku mandata sprejela podnebni zakon ter da bo vzpostavila sklad za pravičen prehod v brezogljično družbo, s katerim naj bi v prihodnjem večletnem finančnem obdobju 2021-2027 spodbudila za 100 milijard evrov zelenih naložb.

S tem skladom želi unija tudi prepričati Poljsko, Madžarsko in Češko, ki so z argumentom velikih stroškov tranzicije doslej nasprotovale cilju podnebne nevtralnosti do leta 2050, da ga sprejmejo. Enotno potrditev skupnega cilja pričakujejo konec tedna na vrhu unije, ki bo sicer razpravljal tudi o večletnem proračunu, od koder naj bi prišla osnovna sredstva za sklad.

Zadnje novice

Sorodne vsebine