16.2 C
Ljubljana
četrtek, 23 septembra, 2021

Europol svari: V prvih bojnih linijah Islamske države se zna znajti vedno več žensk – poglejte, zakaj!

Rekrutacija in izkoriščanje žensk za uresničevanje ekstremnih ciljev teroristične skupine Islamska država bosta po poročanju evropskega policijskega urada Europol imela za posledico, da bo ženskam v prihodnosti zaupana osrednja vloga v džihadistični skupini.

V 34 strani dolgem poročilu z naslovom “Ženske v propagandi Islamske države” Europol navaja, da so ženske džihadistke ravno tako ideološko motivirane kot njihovi moški kolegi, saj si prizadevajo za izgradnjo Islamske države.

Zaznati bilo več aretacij žensk
Iz sklepa izhaja, da je bilo nedavno zaznati več primerov aretacij žensk, ki so izvedle ekstremistični napad ali pa so bile preventivno aretirane, kar kaže na to, da so ženske pripravljene uporabiti nasilje, če jim to dovoljuje ideologija. Zaenkrat ženske še niso prevzele ključnih vlog, ampak ravnovesje se lahko zlahka obrne glede na strateške potrebe in razvoj organizacije na terenu, poroča Breitbart.

Poročilo je prišlo na dan potem, ko je pričela naraščati zaskrbljenost, ki jo povzročajo tuji borci, vključno z ženskami, ki se vračajo domov v Evropo po padcu samooklicanega kalifata Islamske države v Siriji in Iraku. Po podatkih izvršne direktorice Europola Catherine De Bolle je bilo 15 odstotkov ljudi, ki so bili v Evropski uniji obtoženi povzročanja džihadističnih groženj, žensk.

Ženske uporabljajo za zasramovanje moških
Avtorji poročila so preučevali propagando, ki cilja na ženske, prav tako pa so opozorili na ženske, ki so aktivno sodelovale v islamističnem bojevanju z namenom, da se pri moških vzbudi sram. Poleg tega so navedli konkreten primer iz publikacije Islamske države, v katerem je bilo vidno hvaljenje treh žensk, ki so leta 2016 napadle policijsko postajo v Mombasi v Keniji, ob tem pa so se spraševali, kaj je narobe z moškimi, da niso oni prevzeli aktivne vloge.

Na vrhuncu moči, v letih 2014-2015, je Islamska država v Siriji in Iraku nadzirala območje v velikosti Velike Britanije in ob tem izvedla vrsto terorističnih napadov po vsem svetu. Marca so sile ob podpori ZDA razglasile zmago nad Islamsko državo, vendar pa podružnice ekstremistične skupine na Sinajskem polotoku v Egiptu, Afganistanu in drugih državah še vedno predstavljajo grožnjo. Ideologija skupine je k napadom motivirala že več volkov samotarjev, ki sploh niso imeli ali pa so imeli le malo povezav s samim vodstvom.

H. M./Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine