10.5 C
Ljubljana
torek, 21 septembra, 2021

EU ponuja Britaniji ambiciozen trgovinski dogovor, a pod določenimi pogoji

EU ponuja Združenemu kraljestvu zelo ambiciozen trgovinski dogovor brez carin in kvot, a pod določenimi pogoji, je poudaril glavni pogajalec unije o prihodnjih odnosih z Britanijo Michel Barnier ob predstavitvi predloga pogajalskih izhodišč. Ključna pogoja sta zagotoviti enake konkurenčne pogoje in nadaljnji dostop do britanskih ribolovnih voda.

Mandat EU vključuje tri glavna poglavja: gospodarsko partnerstvo, varnostno partnerstvo in institucionalni okvir upravljanja prihodnjega partnerstva, je pojasnil Barnier.

Ko gre za gospodarsko partnerstvo, ponuja EU Združenemu kraljestvu “zelo ambiciozen trgovinski dogovor”, ki vključuje načelo nič carin in nič kvot za vse blago, ki vstopa na notranji trg, ter ambiciozen prostotrgovinski sporazum na področju storitev.

Unija je to pripravljena ponuditi ob zavedanju, da bo konkurenca v prihodnje močna. Konkurenca je sicer normalna stvar, a zaradi geografske bližine je v izhodiščih jasno zapisano, da ta izjemna ponudba prihaja z določenimi pogoji, je izpostavil Barnier.

Zagotoviti je treba, da konkurenca ostane odprta in poštena, zato se je po besedah glavnega pogajalca treba dogovoriti o specifičnih in učinkovitih jamstvih za zagotovitev enakih konkurenčnih pogojev.

Gre za mehanizem, ki bo zagotovil spoštovanje visokih evropskih standardov na področju socialnih politik, okolja, državnih pomoči in davčnih zadev.

Drugi ključni pogoj, ki ga je izpostavil Barnier, je, da bo Združeno kraljestvo moralo pristati na to, da imajo članice EU še naprej dostop do britanskih ribolovnih voda. Ureditev bi bila sicer vzajemna in temeljila bi na kvotah.

Tudi če se bosta strani dogovorili o zelo ambicioznem trgovinskem sporazumu, pa njun odnos ne more biti enak, kot je bil. Vzpostavljena bosta dva ločena trga in ključno vprašanje, na katerega mora odgovoriti Združeno kraljestvo, je, koliko usklajenosti z evropskimi pravili želi, je še izpostavil Barnier.

Strani naj bi se vzporedno pogajali o več različnih temah. Pogajanja bodo potekala v Bruslju in Londonu. V Bruslju omenjajo od deset do dvanajst kategorij, o katerih naj bi se vzporedno pogajali.

Zadnje novice

Sorodne vsebine