23.9 C
Ljubljana
sreda, 4 avgusta, 2021

EU bo močnejša stran v poganjanjih po brexitu

Irski premier Leo Varadkar je v današnjem intervjuju za BBC izrazil prepričanje, da bo imela Evropska unija v pogajanjih o prihodnjih odnosih z Združenim kraljestvom večjo pogajalsko moč. Pogajanja se bodo začela po britanskem izstopu iz unije, ki se bo zgodil konec tedna.

“Evropska unija je unija 27 držav članic. Združeno kraljestvo pa je ena država. In mi imamo populacijo in trg 450 milijonov ljudi,” je povedal Varadkar. “Združeno kraljestvo pa jih ima 60 milijonov. Tako da če bi bili to dve nogometni ekipi, kdo mislite, da ima močnejšo?” je dejal.

Posvaril je tudi, da bo dogovor o prihodnji odnosih težko doseči do konca leta, kot zagotavlja britanski premier Boris Johnson. Po njegovih besedah Bruselj ne bo sprejel drugega kot celovit prostotrgovinski dogovor.

Zagotovil je, da bo “delal noč in dan”, da bi dosegli dogovor. “Mi ne bomo zavlačevali,” je povedal irski premier, ki se pripravlja na predčasne volitve 8. februarja. Vsi se bodo morali uskladiti o “skupnih minimalnih standardih”, ki bodo morali biti “visoki standardi”, je povedal.

Potem ko so predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, predsednik Evropskega sveta Charles Michel in britanski premier Boris Johnson pretekli teden podpisali ločitveni sporazum, ga morata zdaj potrditi še Evropski parlament in države članice EU. Evropski parlament ga bo predvidoma ratificiral v sredo, države članice pa potrdile v četrtek.

Tako bo lahko Združeno kraljestvo unijo zapustilo z dogovorom v petek, 31. januarja. Sledilo bo 11-mesečno prehodno obdobje, v katerem bo Združeno kraljestvo ohranilo vse koristi notranjega trga, carinske unije in drugih evropskih politik. Zato bo tudi moralo spoštovati vso evropsko zakonodajo, ne bo pa sodelovalo pri odločanju. V prehodnem obdobju morata strani doseči dogovor o prihodnjih odnosih. Obdobje je mogoče podaljšati za eno ali dve leti, a Johnson zagotavlja, da tega ne bo storil.

Zadnje novice

Sorodne vsebine