14.5 C
Ljubljana
sobota, 10 aprila, 2021

Duterte ne namerava popustiti v vojni proti drogam

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte je danes v letnem nagovoru na kongresu obljubil, da ne bo popustil v svoji vojni proti drogam. Kampanjo bo še naprej vodil tako “neizprosno in zastrašujoče kot prvi dan”, je dejal. Pred poslopjem se je medtem zbralo več tisoč protestnikov.

V nagovoru o stanju države je zagotovil, da ga protesti ne bodo odvrnili od boja proti nezakonitim drogam. “Naj jasno povem: vojna proti nezakonitim drogam še zdaleč ni končana,” predsednika navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Pojasnil je, da policisti še vedno zasegajo ogromne količine drog in da zato ne bodo popustili.

Pred stavbo se je že pred nagovorom predsednika zbralo več tisoč protestnikov, ki nasprotujejo domnevni avtokratični in nasilni vladi Duterteja. Protestniki so mu očitali, da je tiran in fašist ter da se je njegova vojna proti drogam prelevila v krvavo nasilje.

Duterte je demonstracije označil za napeljevanje. “Vaša skrb so človekove pravice, moja človeška življenja,” je dejal. Nadaljeval je, da droge uničujejo življenja mladih in družin.

V operacijah proti drogah je bilo od julija 2016 po podatkih filipinskih oblasti ubitih že več kot 4200 ljudi. Nevladna organizacija Human Rights Watch ocenjuje, da bi lahko vojna proti drogam na Filipinih zahtevala že več kot 12.000 žrtev.

Zadnje novice

Sorodne vsebine