25.2 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

Dosedanji predsednik Evropskega sveta Donald Tusk ne bo kandidiral za predsednika Poljske

Odhajajoči predsednik Evropskega sveta in bivši poljski premier Donald Tusk je v torek sporočil, da ne bo kandidiral na predsedniških volitvah na Poljskem, ki bodo predvidoma prihodnjo pomlad.

 

Tusk, ki so ga mnogi videli kot predsedniškega kandidata, ki bi lahko pomagal poljski opoziciji pri končanju prevlade konservativne stranke Zakon in pravičnost (PiS) v poljski politiki, je novinarjem televizije TVN24 in Polsat News v Bruslju povedal, da se je po temeljitem premisleku odločil, da ne bo kandidiral, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po njegovem bi opozicija lahko zmagala na volitvah, da pa bi to dosegla, potrebuje kandidata, ki “ne bo obremenjen s prtljago težkih, nepriljubljenih odločitev”.

Pojasnil je, da je odločitev objavil prej, kot je načrtoval, da poljski opoziciji ne bi otežil procesa izbire kandidata. Zagotovil je, da bo na predsedniških volitvah podprl opozicijo.

Visoki predstavnik glavnega opozicijskega zavezništva Državljanska koalicija (KO) Tomasz Siemoniak meni, da bo brez Tuska moralo sedaj zavezništvo čimprej izbrati predsedniškega kandidata. Po oceni drugega visokega predstavnika Borysa Budke, bi bila naraven izbor Malgorzata Kidawa-Blonska, ki je bila na oktobrskih volitvah kandidatka zavezništva za premierko, poroča poljska tiskovna agencija PAP.

Na parlamentarnih volitvah 13. oktobra je med politiki dobila največ glasov, tako da je v varšavski volilni enoti zlahka premagala vodjo vladajoče stranke Zakon in pravičnost Jaroslawa Kaczynskega.

Tusk je bil poljski premier med letoma 2007 in 2014 in prvi politik, ki je po letu 1989 na položaju predsednika poljske vlade ostal več kot en mandat. V zadnjih letih na položaju pa je priljubljenost njegove vlade upadala, ob vrsti škandalov tudi zaradi zvišanja starosti za upokojitev na 67 let. To odločitev je nato sedanja vlada odpravila.

Tusk, nekoč nedvomno najbolj vpliven politik na Poljskem, se je nato posvetil karieri v Evropski uniji, a ostal stalna tarča stranke PiS.

Na predsedniških volitvah, ki naj bi bile predvidoma spomladi 2020, se sedanji predsednik Andrzej Duda, ki ga podpira PiS, lahko poteguje za še en predsedniški mandat.

Zadnje novice

Sorodne vsebine