9.1 C
Ljubljana
sobota, 10 aprila, 2021

Britanski premier Johnson v primeru daljšega odloga brexita navija za nove volitve

Britanski premier Boris Johnson si bo v primeru, da EU predlaga preložitev brexita do januarja, prizadeval za predčasne volitve, navaja vir na Downing Streetu. Britanski poslanci so namreč v torek potrdili predlog zakona o izstopnem sporazumu z EU, so pa zavrnili časovnico obravnave zakona, zaradi česar je Johnson zamrznil sprejemanja zakonodaje.

 

Poslanci spodnjega doma parlamenta so v torek na prvem glasovanju potrdili Johnsonov predlog zakona, s katerim bi uzakonili nedavno dogovorjeni sporazum o izstopu iz EU, s 329 glasovi za in 299 proti.

Le nekaj minut pozneje je Johnson doživel poraz, ko so s 14 glasovi večine zavrnili časovnico za potrditev zakonodaje, ki je za obravnavo zakona v spodnjem domu parlamenta predvidevala tri dni.

Johnson je vztrajal, da še vedno želi Združeno kraljestvo popeljati iz unije 31. oktobra, a je priznal, da mora glede dokončne odločitve o nadaljnjem ukrepanju počakati, dokler EU ne sporoči odločitve glede podaljšanje roka za izstop.

Britanska vlada je bila za trimesečno preložitev brexita v skladu s septembra sprejetim zakonom primorana zaprositi v soboto, potem ko je parlament podprl dopolnilo, s katerim je preložil dokončno potrditev dogovora o brexitu do sprejetja potrebne zakonodaje.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je v torek na Twitterju sporočil, da bo voditeljem EU priporočil preložitev brexita, ni pa še jasno, kako dolga naj bi ta bila.

Vir na Downing Streetu je za BBC dejal, da Johnson ne bo sprejel podaljšanja do januarja. “Če bo Bruselj pristal na podaljšanje, bo država lahko šla naprej le z volitvami. Parlament je zlomljen,” je dejal vir.

Zadnje novice

Sorodne vsebine