16.4 C
Ljubljana
četrtek, 29 julija, 2021

Britanski premier Johnson obljublja 10 tisoč novih mest v britanskih zaporih: Želi, da v strahu živijo kriminalci, ne javnost!

Britanski premier Boris Johnson se je zavezal, da bo britanska vlada v sklopu kriminalne reforme poskrbela za prenatrpanost britanskih zaporov in zgradila potrebno infrastrukturo, ki bo omogočila odprtje še 10 tisoč mest v britanskih zaporih. Bati se bodo morali kriminalci, ne pa javnost, pravi Johnson.

Nove zaporne celice bodo zaradi gradnje novih zaporov in širjenja starih v sklopu investicije, ki je po mnenju novega britanskega premierja Borisa Johnsona prepotrebna. Za širjenje zaporov bo po poročanju RT šlo 2,7 milijarde evrov, to pa naj bi zadostovalo za “zadostno kazen” za kriminalce.

Johnson želi z napovedanimi investicijami doseči, da zaporniki tudi dejansko odslužijo svoje zaporne kazni. Namreč, na dan so privrele informacije, da so zaradi prenapolnjenosti britanskih zaporov oblasti kriminalce izpuščale na prostost že na polovici odslužene zaporne kazni.

Ob napovedanih širitvah zaporov je Johnson britanski javnosti obljubil še dodatnih 20 tisoč policistov na britanskih ulicah. “Policistom moramo dati zaupanje, da ko aretirajo resne ali nasilne kriminalce, da bo ta posameznik, ta kriminalec končal v ječi in dobil kazen, za katero družba misli, da si jo zasluži.”

Zapornike potrebno reformirati
Johnson je ob tem povedal, da ne želi zaporov, ki bodo proizvajali še večje kriminalce, temveč želi zapornike reformirati in rehabilitirati, kar naj bi bilo mogoče s povečanimi kapacitetami, povečano varnostjo, izboljšanjem izobraževanja v zaporu in soočanjem s povratniki.

Ob tem bodo v prihodnje razširili dovoljenje policistom za naključne preiskave na ulici s prej sedmih policijskih postaj na 43 po Angliji in Walesu. Policisti naj bi lahko tako ustavili in preiskali posameznike, za katere verjamejo, da bi lahko storili zločin.

Ivan Šokić/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine