19.9 C
Ljubljana
ponedeljek, 21 junija, 2021

Britanski laburisti podpirajo decembrske predčasne volitve

Britanska glavna opozicijska laburistična stranka bo podprla poziv premierja Borisa Johnsona k decembrskim predčasnim volitvam, je sporočil vodja laburistov Jeremy Corbyn. Datum je treba še določiti, bodo pa verjetno potekale med 9. in 12. decembrom.

 

“Stalno sem govoril, da smo pripravljeni na volitve in da je naša podpora odvisna od umika brexita brez dogovora z mize,” je Corbyn po navedbah britanskega BBC povedal svoji laburistični vladi v senci.

“Zdaj smo od EU slišali, da je bilo potrjeno podaljšanje člena 50 na 31. januar, torej za tri mesece, naš pogoj za umik brexita brez dogovora z mize pa je bil tako izpolnjen,” je poudaril.

Zdaj bodo sprožili “najbolj ambiciozno in radikalno kampanjo za resnično spremembo, kakršne naša država še ni videla”, je povedal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Ni sicer jasno povedal, ali bodo podprli premierjev predlog za razpis predčasnih volitev 12. decembra, o katerem bodo danes razpravljali britanski poslanci. Za razpis volitev je v 650-članski poslanski zbornici potrebna navadna večina. Če bodo laburisti predlog podprli, bo ta v parlamentu sprejet.

Opozicijske stranke laburisti, liberalci in Škotska nacionalna stranka (SNP) naj bi bile bolj naklonjene volitvam bližje 9. decembru. Liberalci in SNP se sicer zavzemata za volitve na ta datum. Vlada pa je pripravljena po navedbah vladnega vira sprejeti volitve 11. decembra, da bi dobila podporo opozicije.

Britanska poslanska zbornica je sicer v ponedeljek zavrnila premierjev predlog za razpis predčasnih volitev 12. decembra, ki je za potrditev potreboval dvotretjinsko večino. Johnson je nato napovedal, da bo v parlament vložil poseben zakonodajni predlog za razpis volitev na isti datum, ki potrebuje zgolj navadno večino.

Države članice EU so se v ponedeljek dogovorile, da sprejmejo prošnjo Združenega kraljestva za podaljšanje brexita do 31. januarja prihodnje leto. Prožno preložitev voditelji 27 držav EU v pisnem postopku potrjujejo še uradno. Prožna preložitev pomeni, da lahko Združeno kraljestvo izstopi tudi pred 31. januarjem, če bo ločitveni sporazum ratificiran prej, in sicer 1. decembra, 1. januarja ali 1. februarja.

Zadnje novice

Sorodne vsebine