18.1 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

Britanske volitve v znamenju velike zmage konservativcev, ki imajo absolutno večino v parlamentu

Britanski konservativci so na četrtkovih predčasnih volitvah osvojili absolutno večino 326 poslancev v 650-članski poslanski zbornici. Volilne komisije morajo sicer prešteti še glasove iz okoli 50 volilnih okrajev, tako da se bo število njihovih poslancev verjetno še nekoliko povečalo.

 

Na drugem mestu so pristali opozicijski laburisti s 196 poslanci, kažejo rezultati po preštetih glasovih iz 597 od 650 volilnih okrajev. Sledijo Škotska nacionalna stranka (SNP) s 45 mandati ter liberalni demokrati in severnoirski unionisti (DUP) s po osmimi.

V svojem okraju je slavil tudi vodja konservativcev in premier Boris Johnson, ki je že po objavi rezultatov vzporednih volitev dejal, da jim ti dajejo “močan mandat” za brexit.

Vodja laburistov Jeremy Corbyn, ki je obdržal svoj sedež, pa je zaradi volilnega poraza že napovedal, da na prihodnjih volitvah ne bo vodil stranke.

Volilna udeležba na četrtkovih volitvah, ki so bile prve decembrske volitve po letu 1923, je znašala 66,8 odstotka. To je nekoliko manj kot leta 2017, ko se je volitev udeležilo 65,2 odstotka volilnih upravičencev.

Zadnje novice

Sorodne vsebine