10.6 C
Ljubljana
nedelja, 19 septembra, 2021

Britanska vlada namerava ujeti rok za brexit konec oktobra. Ji bo uspelo?

Britanska vlada namerava ujeti rok za brexit konec oktobra, čeprav je moral premier Boris Johnson zaprositi EU za nov trimesečni odlog. Zunanji minister Dominic Raab je prepričan, da bo vlada v naslednjem tednu v parlamentu dobila dovolj podpore za potrditev ločitvenega dogovora in odhod Združenega kraljestva iz unije do predvidenega roka.

 

 

Johnson je sicer v Bruselj poslal “pismo parlamenta”, pod katerega se ni podpisal, hkrati pa dodal tudi pismo ostalim voditeljem, v katerem meni, da naj brexita pravzaprav ne preložijo in da bi bilo to napaka.

Tudi sicer na Downing Streetu menijo, da ni razlogov za odlašanje. Minister Raab je v pogovoru za britansko televizijo BBC izrazil prepričanje, da bodo že v prihodnjem tednu izpolnili zahteve parlamenta za potrditev ločitvenega sporazuma in da ima Johnson “za seboj tudi številke”.

Spodnji dom parlamenta se je namreč v soboto odločil, da preloži dokončno potrditev dogovora o brexitu do sprejetja potrebne zakonodaje za urejen izhod iz unije. V skladu z zakonom, ki so ga poslanci sprejeli septembra, da bi se izognili možnosti brexita brez dogovora, je moral nato Johnson v Bruselj poslati prošnjo za njegovo vnovično preložitev.

Raab je za BBC tudi potrdil namero vlade, da bo omenjena zakonodaja v parlamentu že v ponedeljek. Poslanci bi o njej lahko glasovali že isti dan, je prepričan. A to je odvisno od parlamenta samega; odločitev o tem bo predsednik parlamenta John Bercow predvidoma sporočil v ponedeljek popoldne, so za nemško tiskovno agencijo dpa sporočili iz parlamenta v Londonu.

Medtem na drugi strani v uniji čakajo, kako se bodo zadeve odvile. Večjih odzivov na novo prošnjo po odlogu brexita ni. Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je v soboto, ko je sporočil, da je dobil Johnsonovo pismo, napovedal le, da bo začel posvetovanja z voditelji EU, kako se odzvati.

Trenutno ni jasno, kako se bo ta proces posvetovanja nadaljeval. Morda bo prišlo celo do novega vrha.

Se pa medtem v članicah nadaljujejo ratifikacijski postopki prenovljenega ločitvenega dogovora. Danes so na to temo zasedali tudi stalni predstavniki članic pri EU, da bi dogovor lahko že v ponedeljek romal v Evropski parlament. Ta začenja svoje redno zasedanje, ki bo trajalo do četrtka. Vmes pa naj bi tudi postalo jasno, ali bo britanski parlament dogovor podprl ali ne.

Glavni pogajalec EU za brexit Michel Barnier je po današnjem zasedanju stalnih predstavnikov članic EU sicer sporočil le, da je šlo “za zelo kratko in normalno srečanje veleposlanikov EU, da bi začeli nove korake za ratifikacijo sporazuma v EU”. O Johnsonovem pismu pa po navedbah diplomatskih virov niso govorili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zadnje novice

Sorodne vsebine