14.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 17 maja, 2021

Brez Huaweija ne bo šlo na Madžarskem in v Veliki Britaniji

Huaweijeva tehnologija že zdaj igra pomembno vlogo v državni telekomunikacijski infrastrukturi Madžarske, tudi v varnostnih službah. Po napovedih ministra za zunanje zadeve Pétra Szijjártó pa bo kitajski velikan igral ključno vlogo tudi pri uvajanju nove generacije mobilnega omrežja 5G. Madžarska namreč želi biti vodilna pri izgradnji 5G omrežja in v tem prehiteti tekmece, zato je nujna povezava s Huaweijem, ki bo pri tem sodeloval z britanskim Vodafonom in nemškim Deutsche Telekomom.

 

Na Madžarskem so tehnologijo Huaweija v letu 2013 uporabili za izgradnjo enotnega sistema klicev v sili, ki je povezan z notranjim radijskim sistemom reševalnih služb, od policije, gasilskih brigad do reševalnih postaj medicinske prve pomoči. Huaweijeva oprema pa je prisotna tudi v drugih državnih organih. Po zagotovilih tako Huaweija, kot tudi madžarskega ministra za inovacije in tehnologijo, ta oprema ne predstavlja varnostne grožnje za državo. Kljub temu so ZDA zaskrbljene glede vpetosti kitajskega podjetja v 5G projekte, zato je ameriško veleposlaništvo v Budimpešti o tem obvestilo EURACTIV. Ameriška administracija se namreč na vse pretege trudi Huawei izključiti iz tekme za 5G.

A ne glede na ameriške pritiske na zaveznice naj bojkotirajo Huawei, so tudi v drugih evropskih državah, med njimi so Nemčija, Češka, Norveška in Velika Britanija, že ugotovili, da brez Huaweija ne bo šlo. Pred kratkim je Daily Mail poročal, da britanski premier Boris Johnson, ki ga podpira Donald Trump, brez Huaweijeve opreme ne bo mogel izpolniti ambiciozne obljube o super hitrem internetu za vse do leta 2025, o čemer ga je obvestil Nacionalni varnostni svet.

Viri:

https://www.euractiv.com/section/5g/news/hungarys-emergency-infrastructure-hardware-built-by-huawei/?utm_source=EURACTIV&utm_campaign=254f1fe307-RSS_EMAIL_EN_Daily_Update&utm_medium=email&utm_term=0_c59e2fd7a9-254f1fe307-116247739

https://www.dailymail.co.uk/news/article-7668971/Boris-Johnsons-5G-plan-scuppered-unless-drops-opposition-Chinas-Huawei.html

https://telecoms.com/500829/uk-security-chiefs-reportedly-warn-pm-against-banning-huawei/

https://www.direkt36.hu/en/csendben-csinalja-de-mar-nyakig-benne-van-a-magyar-kormany-a-huawei-haboruban/

Zadnje novice

Sorodne vsebine