10.9 C
Ljubljana
sobota, 24 februarja, 2024

Bo Slovenija spet imela predstavnika v Varnostnem svetu OZN?

Piše: STA, C. R. 

Predsednik republike Borut Pahor je z udeležbo na dvodnevnem vrhu Mednarodne organizacije za frankofonijo (OIF) na Djerbi v Tuniziji danes sklenil z več dvostranskimi srečanji v podporo slovenski kandidaturi za nestalno članico Varnostnega sveta Združenih narodov.

Kot so sporočili iz urada predsednika republike, se je Pahor danes dvostransko sešel s podpredsednico Vietnama Vo Thi Anh Xuan in Anno Bossman, ki na zasedanju vodi delegacijo Gane. Ob robu zasedanja se je slovenski predsednik srečal še z nekaterimi drugimi voditelji držav članic Mednarodne organizacije za frankofonijo.

Prvi dan vrha je slovenski predsednik nastopil z govorom o digitalizaciji in umetni inteligenci. Vrh se osredotoča prav na vprašanja tehnologije in razvoja, a je tudi priložnost za razpravo o drugih vprašanjih, vključno z vojno v Ukrajini.

Ob robu zasedanja je imel Pahor že v soboto več dvostranskih srečanj v podporo slovenski kandidaturi za nestalno članico Varnostnega sveta v letih 2024 in 2025. Tako se je med drugim sešel s kanadskim premierjem Justinom Trudeaujem, podpredsednico Benina Mariam Chabi Talato, generalno sekretarko OIF Lousie Mushikiwabo ter katarskim ministrom in predsednikom nacionalne knjižnice Hamadom Bin Abdulaziz Al-Kuvarijem.

OIF, pri kateri ima Slovenija status opazovalke od leta 1999, je bila ustanovljena leta 1970 in danes povezuje 88 držav in vlad – 54 polnopravnih članic, sedem pridruženih članic in 27 opazovalk. S svojo dejavnostjo spodbuja učenje in rabo francoskega jezika ter podpira vrednote, kot so mir, demokracija, človekove pravice in kulturna raznolikost.

Organizaciji trenutno predseduje Tunizija, ki je tudi njena ustanovna članica. Vrh je najvišji organ OIF in zaseda vsaki dve leti.

Dvodnevni vrh je sicer namenjen tehnologiji in razvoju, obenem pa ponuja tudi priložnosti za afriške in zahodne voditelje, da razpravljajo o drugih vprašanjih. Zlasti francoski predsednik Emmanuel Macron naj bi želel srečanje izkoristiti za pridobivanje držav pri izražanju nasprotovanje ruski agresiji nad Ukrajino.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine