15.9 C
Ljubljana
sobota, 15 maja, 2021

Bizarno: nekdanji prvi mož Agrokorja Todorić napoveduje zmago na volitvah na Hrvaškem

Nekdanji dolgoletni predsednik uprave koncerna Agrokor Ivica Todorić je prvi dan po izpustitvi na pogojno prostost novinarjem v Zagrebu povedal, da se bo udeležil naslednjih volitev, na katerih namerava zmagati. Prepričan je, da bo “na pravi način” sprožil spremembe na Hrvaškem.

 

Todorića hrvaško tožilstvo sumi, da si je skupaj s sostorilci iz blagajne Agrokorja na zasebne račune nakazoval milijonske zneske. Potem ko ga je Velika Britanija izročila Hrvaški, so ga priprli, v torek pa so ga proti plačilu varščine v višini milijon evrov izpustili in se bo branil s prostosti.

Danes se je po obisku svojega zagrebškega frizerja z novo pričesko zmagoslavno postavil pred novinarje in dejal, se bo udeležil volitev in “osvojil oblast”. Zatem je odšel v bližnji park nahranit golobe, je na svoji spletni strani poročal časnik 24 sata.

Na Todorićevo izjavo se je odzval hrvaški minister za morje, promet in infrastrukturo Oleg Butković, ki je pred sejo ožjega kabineta hrvaške vlade na novinarsko vprašanje odvrnil, da lahko vsak, ki ni pravnomočno obsojen, kandidira na volitvah. Naj kandidira in bomo videli, kako se bo odrezal, je dodal minister.

Predsednik največje hrvaške opozicijske stranke SDP Davor Bernardić je Todorićevo napoved, da bo vstopil v politiko, ocenil kot “smešno”. V pogovoru z novinarji je dejal, da bo zanimivo, kaj bo Todorić med sojenjem za domnevni kriminal v Agrokorju povedal o tajnih srečanjih s premierjem Andrejem Plenkovićem in ostalimi člani vlade. Bernardić pričakuje, da bo Todorić povedal, kdo so bili njegovi politični sponzorji.

Novičarski portal index.hr je svojim bralcem zastavil vprašanje, ali bi podprli Todorića na volitvah. 42 odstotkov od skoraj 12.000 sodelujočih v anketi je odgovorilo pritrdilno.

Proti Todoriću in več njegovim sodelavcem potekata dve preiskavi zaradi domnevnih milijonskih finančnih malverzacijah v Agrokoru, ki naj bi koncern pripeljale na rob propada.

Zadnje novice

Sorodne vsebine