1.5 C
Ljubljana
torek, 5 decembra, 2023

Benjamin Netanjahu nadaljuje zmagovalno pot: po volitvah v Izraelu na poti petega mandata

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je po skoraj vseh preštetih glasovih zmagovalec torkovih parlamentarnih volitev v Izraelu in je na poti svojega petega mandata na čelu vlade in oblikovanja nove koalicijske vlade, poročajo lokalni mediji.

 

Po preštetih 97 odstotkih glasov naj bi sicer Netanjahujeva stranka Likud ter Modro in belo zavezništvo nekdanjega načelnika generalštaba izraelske vojske Benija Ganca prejela enako število poslanskih sedežev – 35. Vendar pa naj bi Netanjahu s podporo drugih desnih strank v parlamentu dobil skupno 65 poslanskih sedežev od 120, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tako je zelo verjetno, da bo izraelski predsednik Reuven Rivlin v prihodnjih dneh zaupal oblikovaje koalicijske vlade Netanjahuju.

Že izidi vzporednih volitev so v torek po zaprtju volišč pokazali precej izenačen rezultat Likuda ter Modro in belega zavezništva. Tako Netanjahu kot Ganc pa sta razglasila zmago.

“Desni blok pod vodstvom Likuda je nedvoumno zmagal,” je dejal Netanjahu in se volivcem zahvalil za zaupanje. Dejal je, da bo že v torek začel pogovore za oblikovanje desne vlade.

Ganc pa je dejal: “Zmagali smo. Te volitve imajo jasnega zmagovalca in jasnega poraženca. Netanjahu je obljubljal 40 sedežev in izgubil.”

V primeru petega mandata na čelu vlade bi Netanjahu postal izraelski premier z najdaljšim stažem.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine