8.1 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

Benetke tudi danes pod vodo, Francijo pa zajelo sneženje

Po hudih poplavah v Benetkah so razmere še vedno negotove. Za danes dopoldan po napovedih pristojnih občinskih organov napovedujejo povišanje gladine morja do 160 centimetrov. Hkrati se je okrepil veter. “Še en dan izrednih razmer,” je na Twitterju zapisal župan Luigi Brugnaro in prebivalce pozval, naj bodo previdni.

 

Šole, vrtci, univerze in Doževa palača v Benetkah ostajajo zaprte. Pod vodo je še vedno Markov trg, poročajo tuje tiskovne agencije.

V noči na sredo so sicer izmerili rekordnih 187 centimetrov nad običajno gladino morja, kar je največ v več kot 50 letih. To hkrati pomeni, da je bilo poplavljenih več kot 90 odstotkov Benetk, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pozivi k zbiranju prostovoljnih prispevkov

Na seji italijanske vlade so v četrtek zvečer razglasili izredne razmere za Benetke, kar pomeni takojšnjo sprostitev sredstev za odstranjevanje škode po poplavah. Premier Giuseppe Conte je napovedal, da bo vlada za to namenila 20 milijonov evrov. Zasebniki naj bi tako dobili do 5000 evrov takojšnje pomoči, podjetniki pa do 20.000 evrov. Pri večjih škodah in podrobni oceni škode namerava država nameniti še dodatna sredstva, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Poleg tega so v Italiji začeli zbirati prostovoljne prispevke za financiranje škode v Benetkah. Italijanska veleposlaništva in konzulati v tujini bodo začeli z ustreznimi akcijami, je napovedal zunanji minister Luigi Di Maio. Bivši italijanski premier Silvio Berlusconi je ob tem večja mesta po svetu pozval, naj podprejo Benetke s prostovoljnimi prispevki.

Obilen sneg na jugovzhodu Francije

Jugovzhod Francije so zajele močne snežne padavine. Brez elektrike je 300.000 gospodinjstev, poročajo pa tudi o smrtni žrtvi. 63-letnega moškega je pod seboj pokopalo drevo.

Moški je skupaj z več drugimi poskušal premakniti podrto drevo, ko se je nanje podrlo drugo drevo. 63-letnik je pri tem umrl, 27-letni moški pa je bil poškodovan, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Obilen sneg je prekinil dobavo električne energije, v četrtek zvečer sta bila pretrgana dva visokonapetostna daljnovoda. Brez elektrike je 300.000 gospodinjstev. Predstavnik elektropodjetja Robin Devogelaere je povedal, da so bile razmere ponoči zelo težke in da je težko reči, kdaj bodo ponovno vzpostavili dobavo elektrike.

Sneg ovira tudi promet. V Grenoblu je delno prekinjen železniški promet, na območju Lyona pa velja prepoved vožnje težkih tovornjakov na avtocestah in nekaterih regionalnih cestah, še poroča AFP.

Zadnje novice

Sorodne vsebine