20.8 C
Ljubljana
petek, 23 julija, 2021

Annegret Kramp-Karrenbauer se ne bo potegovala za kanclerski položaj, odstopila bo tudi kot voditeljica CDU

Vodja nemških krščanskih demokratov (CDU) Annegret Kramp-Karrenbauer se na volitvah prihodnje leto ne bo potegovala za kanclerski položaj. Kot je danes naznanila vodstvu stranke, bo odstopila tudi s položaja vodje CDU, je v Berlinu sporočil tiskovni predstavnik stranke.

Kramp-Karrenbauerejeva se je omenjala kot najverjetnejša kanclerska kandidatka na naslednjih parlamentarnih volitvah jeseni 2021, potem ko je konec leta 2018 prevzela vodenje CDU iz rok trenutne kanclerke Angele Merkel. Ta vodi Nemčijo že od leta 2005, na naslednjih volitvah pa ne namerava več kandidirati.

Na položaj vodje CDU je bila 57-letna Kramp-Karrenabuerjeva, ki zaseda tudi položaj obrambne ministrice, izvoljena za dve leti. Volitve novega vodstva so predvidene konec letošnjega leta.

Kot je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa napovedala danes, že poleti načrtuje izbirni postopek kanclerskega kandidata stranke, nakar bo predala tudi vajeti vodenja stranke. Več podrobnosti glede svojih načrtov naj bi še danes predstavila na novinarski konferenci.

Glede na poročila iz stranke naj bi sicer Merklova želela, da Kramp-Karrenabuerjeva ostane obrambna ministrica.

AKK – kot je pogovorno poznana – se je v zadnjem času soočila s številnimi izzivi in aferami, vključno z nedavno izvolitvijo liberalnega Thomasa Kemmericha za novega ministrskega predsednika zvezne dežele Turingija. Njegovo izvolitev so ob podpori skrajno desne Alternative za Nemčijo (AfD) omogočili tudi glasovi CDU.

Kemmerich, ki je medtem že odstopil, je postal prvi ministrski predsednik kakšne od nemških dežel, ki je bil izvoljen ob podpori AfD. To je povzročilo krizo znotraj CDU, še posebej kritična je bila Angela Merkel.

Zadnje novice

Sorodne vsebine