2.1 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Angela Merkel se sooča s čedalje večjim uporom znotraj CDU zaradi migrantov

Nemška kanclerka Angela Merkel se sooča z uporom v svoji stranki, to je v Krščansko-demokratski uniji (CDU), saj so se nekateri njeni vidni člani odločili, da podprejo ministra za notranje zadeve Horsta Seehoferja, sicer bavarskega konservativca, ki je Merklovi že dlje časa trn v peti, ko gre za migrantsko politiko.

 

Seehofer je namreč te dni želel objaviti načrt za migrante, v skladu s katerim bi Nemčija izgnala prosilce za azil, ki so kot iskalci azila že registrirani v kateri drugi članici EU, je sporočil Reuters. Zaradi nesoglasij z Merklovo pa je moral preložiti načrt, ki predvideva veliko spremembo dosedanje politike odprtih vrat, ki jo je Merklova zagovarjala leta 2015. Merklova tudi sedaj nasprotuje izgonu azilantov, domnevno zaradi strahu, da bi lahko druge države naredile isto. Zato poskuša vplivati na voditelje EU, da sprejmejo soglasje glede migrantske politike na vrhu EU ta mesec.

Medtem pa je Alternativa za Nemčijo sporočila, češ da je Evropa že spoznala, da sedanja evropska rešitev migrantskega vprašanja ne deluje. V tem času je nova italijanska vlada že zavrnila pristanek ladje z migranti, ki so se nato preusmerili v Španijo.

Po oceni agencije Reuters bi lahko najnovejši zaplet v CDU destabiliziral sedanjo nemško koalicijo – in to prav v času, ko s partnerji v Evropski uniji išče soglasje za skupno rešitev migrantskega vprašanja.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine