6.2 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Afriški novinar razkril ambicije kitajskih korporacij, ki ne izbirajo sredstev

Kitajska že lep čas gradi svojo novo svileno pot tako imenovane pobude “enega pasu, ene poti”, ki se razteza preko največjih obmorskih ter kopenskih trgovskih poti v Aziji, Afriki ter Evropi. Pri tem Kitajci državam tretjega sveta nudijo oderuška posojila za izgradnjo pristanišč, cest, železnic in drugih objektov, ki jih gradijo kitajska podjetja. Ko pa je država nezmožna odplačati dolg, pa Kitajci prevzamejo nadzor nad objektom, ki so ga sami zgradili.

“Razlog, zakaj so kitajske korporacije v Afriki, je preprost: da bi izrabljale ljudi in si vzele njihove dobrine,” je po pisanju Breitbarta zapisal novinar lokalnega nigerijskega portala This Day Adedayo Adejobi. “Enako so počeli evropski kolonialisti v času merkantilizma, samo huje,” je pojasnil Adejobi.

Adejobi obtožuje kitajske oblasti, da so preko svojih korporacij v Afriki v kontinent do sedaj vložile že preko 20 milijard dolarjev, kar pa ni izboljšalo življenja domačinov, saj Kitajci raje, kot da bi zaposlili Afričane, uvozijo v državo lastno delovno silo, domačinom pa prepustijo niže plačana nekvalificirana delovna mesta. Na tak način služi predvsem kitajsko gospodarstvo.

Zlorabe in izkoriščanje sistema
Kitajske korporacije v Nigeriji naj bi bile odgovorne za izogibanje plačila davkov, podplačevanje carin, izkoriščanje delovne sile, ponarejanje ter sabotaže. Pri tem kitajske korporacije uporabljajo vsa možna sredstva, pogosto deložirajo domačine, kitajski delavci pa naj bi se pogosto zabavali z naivnimi Nigerijkami, ki jih nato, ko zanosijo, pustijo same z otrokom, sami pa se vrnejo na Kitajsko.

“Z vložki, vrednimi milijarde dolarjev, in posli, ki segajo od kmetovanja do nafte, plina in gradbeništva, je kitajska ekonomija ‘grškega daru’ ekonomske pomoči povečala brezposelnost in slabša ustvarjanje novih delovnih mest v Nigeriji,” je povedal Adejobi. “Nigerijci so v svoji državi sužnji kitajskih izkoriščevalcev!”

Ivan Šokić/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine