9.6 C
Ljubljana
sobota, 15 maja, 2021

70-letnica zveze Nato v znamenju razkola: Macron še naprej vztraja, da je Nato možgansko mrtev

Voditelji članic Nata bodo danes po slovesnosti, s katero so obeležili 70. obletnico vzpostavitve zavezništva, nadaljevali delovno srečanje, na katerem naj bi predvsem razrešili medsebojne razprtije in potrdili enotnost. Konkretno naj bi se posvetili predvsem obrambnim izdatkom in odvračalnim ukrepom, zlasti proti Rusiji.

 

V ospredju razprav londonskega vrha so sicer predvsem razhajanja med glavnimi velesilami v zavezništvu, potem ko je francoski predsednik Emmanuel Macron ocenil da je Nato “možgansko mrtev”, ker da kot celota ni sposoben strateškega razmišljanja.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan se je odzval užaljeno, češ da je Macron tisti, ki je “možgansko mrtev, podobno pa je Macronove izjave kot nespodobne in žaljive označil ameriški predsednik Donald Trump.

Po srečanju z Macronom je bil Trump sicer bolj spravljiv, medtem ko francoski predsednik vztraja pri svojem in napoveduje resne pogovore na vrhu. Pa tudi posebej z Erdoganom.

Voditelji 29 članic, med njimi tudi slovenski premier Marjan Šarec, so sicer srečanje začeli v torek zvečer s slovesnostjo ob 70-letnici Nata pri britanski kraljici Elizabeti II. Pred tem so jih v Londonu “pozdravili” tudi protestniki. Uperjeni so bili sicer predvsem proti Trumpu.

Danes jih čaka bolj vsebinski del zasedanja. V prvi vrsti naj bi se posvetili pregledu obrambnih proračunov. Cilj, da se za obrambo nameni najmanj dva odstotka BDP, zdaj izpolnjuje že devet članic. Slovenija sicer po tem kriteriju ostaja na začelju; slabši od nje so le še Španija, Belgija in Luksemburg.

Razpravljali bodo tudi o drugih temah, pomembnih za varnostni položaj v evroatlantskem prostoru, zlasti krepitvi odvračalnih ukrepov proti Rusiji. Posvetili pa naj bi se tudi vse hitrejši vojaški krepitvi Kitajske.

Zadnje novice

Sorodne vsebine