28.5 C
Ljubljana
torek, 16 julija, 2024

Velika priljubljenost sončnih elektrarn

Piše: Andraž Grad

V luči podražitve elektrike in plina se vse več Slovencev odloča za samooskrbne vire energije, med njimi pa velik uspeh doživljajo sončne elektrarne.

Zadnja leta vse pogosteje v ospredje prihajajo obnovljivi viri energije, ki so danes precej iskani predvsem zaradi podražitev. V Sloveniji se s storitvami prodaje in montaže otočnih sistemov, toplotnih črpalk in sončnih elektrarn ukvarja tudi podjetje AMP Solar, ki ima svojo trgovino v Prestranku.

Pot uspeha

AMP Solar sta že leta 2006 ustanovila zakonca Adrijana in Miran Pavlovec. Takrat je Miran odprl samostojno podjetje, ki se je sprva ukvarjalo le s proizvodnjo sončnih panelov. Pri tem je šlo za butično proizvodnjo, saj so vse stroje naredili sami znotraj podjetja. V prvih letih je podjetje izdelalo približno sto panelov na leto. Proizvodnja je postopoma rastla do leta 2011, ko so se v podjetju zaradi visokih cen proizvodnega materiala odločili odpreti tudi trgovino. Pri tem so bili v ponudbo AMP Solar vključeni tudi otočni proizvodi, kot so razmerniki, baterije in regulatorji.

Leta 2014 je prišlo do novega preobrata, ko sta zaradi vse večjega povpraševanja zakonca Pavlovec odprla družbo z omejeno odgovornostjo in se usmerila izključno na trgovino. Poleg prodaje pa je leta 2017 začelo podjetje ponujati tudi montažo elektrarn, toplotnih črpalk in otočnih sistemov. Zaradi rasti samega podjetja je takrat Miran Pavlovec zapustil svojo prejšnjo zaposlitev in se že od leta 2018 skupaj z ženo ukvarja izključno s storitvami, ki jih ponuja AMP Solar. Naslednji mejnik v zgodovini podjetja, ki se je iz samostojnega podjetja razvilo v družbo z omejeno odgovornostjo, oziroma v d. o. o., pa so naredili leta 2019, ko so odprli novo poslovalnico v Prestranku, kjer je še danes.

»Sončne elektrarne so letos glavni `boom´,« nam je dejala Adrijana Pavlovec. (Foto: Andraž Grad)

Veliko povpraševanje

V Sloveniji prihaja do vse večjega povpraševanja na področju sončnih elektrarn in samooskrbe z elektriko. V pogovoru z Adrijano Pavlovec smo izvedeli, da so bile v preteklosti stranke pretežno končni kupci, vendar pa se je to letos spremenilo. Zaradi vse bolj vrtoglavih cen elektrike, ki so poskočile tudi za dvesto ali tristo odstotkov, se ne le vse več gospodinjstev, temveč tudi številna podjetja od letošnjega leta, da bi prihranila, odločajo za domače elektrarne ali druge samooskrbne vire energije, mnoga med njimi pa so postala zadovoljne stranke podjetja AMP Solar.

(Foto: AMP Solar)

Bogata izbira

Vsekakor bodo sončne elektrarne igrale v prihodnosti vse večjo vlogo, saj nam je Adrijana Pavlovec zaupala, da je povpraševanje na tem področju zelo veliko. Podjetje AMP Solar se danes ukvarja tako s prodajo otočnih sistemov in elektromateriala kot s storitvami na področju montaže toplotnih črpalk in domačih elektrarn. V njihovi ponudbi lahko najdete vse izdelke, potrebne za solarne sisteme, kot tudi vse potrebno za priklop domače elektrarne v omrežje.

Na voljo imajo tudi različne UPS-naprave, ki bodo zagotavljale zaščito pred morebitnimi motnjami električnega omrežja. Tu so tudi toplotne črpalke številnih kakovostnih proizvajalcev, akumulatorji za dolgotrajno oskrbo z električno energijo, agregati ter drugi večji in manjši izdelki s področja elektromateriala. Prav tako vam bo osebje AMP Solarja rado pomagalo pri montaži otočnih solarnih sistemov, toplotnih črpalk, električnih instalacij in seveda elektrarn za samooskrbo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine