6.7 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Tveganja in usodne posledice, ki jih imajo alkohol, droge in druge psihoaktivne snovi v prometu

Na Kongresnem trgu v Ljubljani danes do 19. ure poteka osrednji dogodek nacionalne preventivne akcije za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu. Dogodek za širšo javnost je pripravila Agencija za varnost prometa v sodelovanju s Policijo in Ministrstvom za zdravje. Nacionalna preventivna akcija poteka ves december, koordinira jo Agencija za varnost prometa v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje, Policijo ter nevladnimi organizacijami. V času akcije po vsej Sloveniji potekajo številne aktivnosti, Policija pa izvaja poostren nadzor, ali vozniki vozijo pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi. Javnost želijo s skupno celomesečno akcijo spodbuditi k ničelni toleranci do uporabe teh snovi, ki imajo v prometu usodne posledice. Ob začetku dogodka je potekala izjava za medije, v kateri so bile predstavljene aktivnosti za preprečevanje udeležbe v prometu pod vplivom alkohola.

V. d. direktorice Agencije za varnost prometa Vesna Marinko je izpostavila: »Alkohol in droge imajo v prometu uničujoče posledice in praviloma botrujejo najhujšim prometnim nesrečam. Kljub temu, da je prometnih nesreč, povezanih z alkoholom manjši delež (letos manj kot 10 % od vseh oziroma 1.359 od 16.927), so njihove posledice bolj tragične in se končajo s hujšimi poškodbami ali smrtjo. Vsaka tretja smrtna žrtev v prometnih nesrečah je bila letos posledica alkoholiziranih povzročiteljev, umrlo je 31 oseb. Od 26 povzročiteljev prometnih nesreč, so bili štirje poleg alkohola tudi pod vplivom drog.

Zaskrbljujoče je, da se povprečna stopnja alkoholiziranosti povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom zvišuje. Letos znaša 1,55 promila, v primerjavi z lanskim letom se je zvišala za 0,22 promila. Najvišja izmerjena stopnja alkoholiziranosti znaša letos kar 3,7 promila, med najvišje izmerjene stopnje sta se uvrstila tudi dva kolesarja, vsak z več kot 3 promili.

Med 12 umrlimi pešci je bila letos polovica, kar šest smrtnih žrtev zaradi alkohola, od teh šestih so bili štirje sami tudi povzročitelji. V skupini mladih do 29 let je v prometnih nesrečah preminilo 11 oseb, od tega kar 5 zaradi alkoholiziranega povzročitelja.

Že tradicionalno se v akcijah za preprečevanje udeležbe v prometu pod vplivom alkohola povezujemo s Policijo in Ministrstvom za zdravje. V okviru nacionalne preventivne akcije pripravljamo številne aktivnosti po vsej Sloveniji. V njih bo sodelovalo 111 občin, ki smo jim za terenske akcije razdelili 3.000 alkotesterjev in promocijska gradiva. Podpiramo in sofinanciramo tudi projekte nevladnih organizacij. Z današnjim dogodkom pa nagovarjamo tudi vse navdušence nad športnimi aktivnostmi, naj po vadbi ne posežejo po alkoholu, ampak poskrbijo za pravilno regeneracijo telesa. Zato smo se povezali s projektom Priprave na Ljubljanski maraton, ki so postali ambasadorji akcije 0,0 tekač.

December zaznamujejo številna praznovanja in zabave, kjer je prisotnost alkohola prej pravilo kot izjema. A vpliv alkohola na naše sposobnosti, predvsem za varno udeležbo v prometu, je podcenjen. Zato znova opozarjamo, v promet se podajte le trezni! Bodite odgovoren voznik, pešec, kolesar, poskrbite za varen prevoz z zabave ali praznovanja in vozite pametno!«

Vodja Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi mag. Ivan Kapun je predstavil aktivnosti Policije: »Da bi bile slovenske ceste bolj varne za vse prometne udeležence, bomo policisti do 31. decembra 2019 po vsej Sloveniji preverjali, ali vozniki vozijo pod vplivom alkohola, več pozornosti bomo namenili tudi preverjanju prisotnosti drog. Poleg tega bomo kontrolirali tudi točenje alkohola mladoletnim osebam in alkoholiziranim posameznikom v različnih lokalih. Aktivnosti so tudi del evropsko usklajenega nadzora, Alcohol & Drugs, ki bo med 9. in 15. decembrom potekal v več evropskih državah in se mu pridružuje tudi slovenska policija.

V zadnjih letih se je delež prometnih nesreč, ki jih zakrivijo pijani vozniki, nekoliko zmanjšal in predstavlja 9-odstotni delež vseh povzročiteljev prometnih nesreč. Zaskrbljujoče pa je, da več kot petina voznikov, ki povzročijo smrtno prometno nesrečo, vozi pod vplivom alkohola.

Poudariti je potrebno, da alkohol najprej oslabi sposobnost normalnega miselnega presojanja. Voznik je tako prepričan, da vozi bolje kot dejansko, temu pa sledijo slabša sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalj, počasne reakcije, motnje pri ravnotežju, zožen zorni kot in podobno. V prometu to konkretno pomeni izzivanje nevarnosti: prepočasna ali prehitra vožnja, težje obvladovanje ali spremljanje smeri vožnje, nevklopljeni smerni kazalci, ustavljanje pri zeleni luči, vožnja v rdečo luč in podobno.«

Generalna direktorica Direktorata za javno zdravje z Ministrstva za zdravje Mojca Gobec poudarja: »Podatki o nesrečah voznikov, ki so vozili pod vplivom alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi, terjajo ukrepanje. Trdim, da je vsaka nesreča, ki se zgodi pod vplivom alkohola, nedopustna in odveč! Do sedaj smo s skupnim ukrepanjem, eden med njimi je tudi akcija Slovenija piha 0,0, že dokazali, da se navade voznikov da spreminjati. Mladi vozniki so že privzeli, da ne vozijo pod vplivom alkohola in se z zabav raje vračajo s treznim voznikom. Enako velja za odrasle priložnostne pivce. Vem, da nas čaka še veliko dela, vendar zaupam v naša skupna prizadevanja in aktivnosti na področju varnosti v cestnem prometu.«

Predstavnik projekta Priprave na Ljubljanski maraton Aleš Hostnik je poudaril pomen ozaveščanja rekreativnih športnikov: »Skupnost Priprave – uradna tekaška skupina Volkswagen Ljubljanskega maratona – se z veseljem pridružuje pobudi Agencije za varnost prometa v viziji nič. Kot delček tega širšega koncepta varnosti na cestah smo tekači in kreatorji varnosti v prometu zasnovali zgodbo 0,0 tekač. Aktivirati želimo ljudi za zdrav in aktiven življenjski slog. Vsem rekreativcem pa želimo sporočiti: Odločimo se za NULA NULA, za zdravo rekreacijo in za regeneracijo brez alkohola. Naj nam alkohol ne vzame priložnosti za doživetja.«

Veliko zanimanja za preizkus izkustvenih naprav

Na današnjem dogodku je Agencija za varnost prometa za obiskovalce pripravila izkustvene demonstracijske naprave, s pomočjo katerih so imeli možnost doživeti, kako na vožnjo in koncentracijo vplivajo alkohol, droge in druge psihoaktivne snovi. Izkustvena naprava vrtavko ponazarja obračanje vozila ob prometni nesreči. Pred vstopom v napravo je moral vsakdo opraviti preizkus alkoholiziranosti z alkotesterjem.
Video obračanja v vrtavku: https://www.youtube.com/watch?v=EGCBdTsoPSc

Obiskovalci so preizkušali očala za simulacijo alkoholiziranosti, uporabe drog in drugih psihoaktivnih snovi na poligonu, na katerem so morali opraviti različne spretnostne naloge. Stopili so lahko na posebne tehtnice, ki prikazujejo naletno težo. Ta podatek pove, koliko smo pri različnih hitrostih (30/50/90 km/h) v trenutku trka (v zid, brez deformacij in krčenja pločevine) dejansko težki oz. kakšne so sile, ki delujejo na človeka ob trku. Sila, ki se sprosti ob trku v oviro, se s povečevanjem hitrosti izredno povečuje. Pri prometnih nesrečah se običajno trk zgodi v zelo kratkem času (0,08 sekunde). To pomeni, da se v tem kratkem času sprosti vsa energija, ki jo imata zaradi gibanja vozilo in potnik.

0,0 tekač

Agencija vse navdušence nad športnimi aktivnostmi poziva, naj po vadbi ne posežejo po alkoholu, ampak poskrbijo za pravilno regeneracijo telesa. Z današnjim dogodkom se je tako začelo tudi sodelovanje z rekreativnimi športniki, tekači, združenimi v projektu Priprave na Ljubljanski maraton. V letu 2019 so organizirali preko 30 tekaških dogodkov in skupaj zbrali 4.000 tekačev. Od danes naprej pa med svoje člane pošiljajo jasno sporočilo – nula nula regeneracija. Na dogodek je pritekla skupina 15 tekačev, ki so bili oblečeni v za to priložnost oblikovane tekaške majice, s katerimi so v javnost ponesli sporočilo, da je pomembno trezno udejstvovanje v športu in tudi po njem. Obenem so sporočali, da je vidnost (majice so neonske barve in imajo odsevni potisk) v jesenskih in zimskih mesecih ključna za prometno varnost, še posebej pri teku ali hoji ob cestišču.

Pet stereotipov o vožnji pod vplivom alkohola

Agencija za varnost prometa je danes predstavila tudi nov videoposnetek »Kdo vozi nocoj? Vi, ali alkohol?«, ki slikovito prikazuje pet najpogostejših zmot o vožnji pod vplivom alkohola: »Lahko vozim. Nisem veliko spil.« »Ker sem dobro jedel, lahko spijem več alkohola in ne bom opit.« »Pot domov znam na pamet, in bi lahko vozil zaprtih oči.« »Prijatelji so me “prepričali”, čeprav nisem nameraval piti.« »S svežim zrakom in telovadbo pospešim presnovo alkohola, zato sem prej trezen.« Stereotipi so drug za drugim ovrženi z jasnimi sporočili in pojasnili, zakaj ne držijo:
https://www.youtube.com/watch?v=hJo9F-SPizw

Agencija bo javnost ozaveščala tudi v središču Maribora

V času nacionalne akcije po vsej Sloveniji potekajo številne aktivnosti in dogodki. Osrednji dogodek za vzhodno Slovenijo bo potekal 13. 12. 2019 popoldan na Trgu svobode v Mariboru. Tudi na tem dogodku bodo obiskovalci lahko preizkusili izkustvene demonstracijske naprave, saj Agencija tako spodbuja ničelno toleranco do alkohola v prometu. Še posebej v krajih zunaj naselij, kjer ni zagotovljenega varnega prevoza z javnimi prevoznimi sredstvi, Agencija poziva, naj se vozniki vnaprej dogovorijo, kako bodo prišli domov z zabave. V nobenem primeru naj ne vozijo opiti ali pod vplivom prepovedanih psihoaktivnih snovi. Prav tako naj se ne peljejo z voznikom, ki je užival tovrstne substance.

Slovenija piha 0,0

Dobro sprejeta akcija Slovenija piha 0,0, ki se izvaja pod okriljem Ministrstva za zdravje, se nadaljuje in bo potekala do 20. decembra. Tisti udeleženci v prometu, ki bodo do 20. decembra pri preizkusu alkoholiziranosti napihali 0,0, bodo imeli možnost sodelovati pri žrebu vstopnic za zdaj že tradicionalni koncert Policijskega orkestra z gostoma Tomislavom Jovanovićem – Tokcem (Dan D) in Neisho. Koncert bo 15. januarja 2020 v Kinu Šiška v Ljubljani. Med decembrskimi treznimi vozniki bo izžrebanih 250 prejemnikov dveh vstopnic za koncert. V času akcije so aktivnosti inšpekcijskih služb, vladnih in nevladnih organizacij usmerjene v bližino gostinskih lokalov, zabaviščnih prostorov in kraje, kjer se zadržuje več ljudi.

Vir: Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa

Zadnje novice

Sorodne vsebine