-3.1 C
Ljubljana
nedelja, 5 februarja, 2023

Na Nizozemskem odkrili 2000 let star rimski tempeljski kompleks

Piše: STA

Arheologi so na vzhodu Nizozemske našli izjemno celovit rimski tempeljski kompleks. Kot so v ponedeljek sporočili iz službe za kulturno dediščino, je najdba tudi velikega mednarodnega pomena.

“Na Nizozemskem še nikoli niso našli tako celovitega najdišča s tempeljskimi zgradbami, oltarji in žrtvenimi ostanki,” so po pisanju nemške tiskovne agencije dpa sporočili iz službe za kulturno dediščino.

Približno 2000 let staro najdišče leži na vzhodu države blizu Nijmegena, neposredno ob nemški meji v bližini Emmericha. Tam je potekal tudi limes oziroma utrjena severna meja rimskega cesarstva, ki je danes vpisana na Unescov seznam svetovne dediščine.

Ljubiteljski arheologi so konec lanskega leta v kraju Herwen-Hemeling našli prve predmete in o tem obvestili oblasti. Med nadaljnjimi raziskavami so arheologi odkrili arheološko najdišče na hribu ob Renu. V rimskih časih sta tam stala vsaj dva templja, kjer so rimski vojaki, ki so bili tam nastanjeni od 1. do 4. stoletja, častili svoje bogove.

Poleg ostankov templjev so arheologi odkrili žrtvenike, več manjših oltarjev, kipe bogov in poslikave na stenah. Nekatere najdbe bodo od sobote razstavljene v muzeju Het Valkhof v Nijmegenu.

Še posebej so zanimivi številni majhni kamniti oltarji, na katerih so vojaki darovali bogovom Herkulu Magusanu, Jupitru-Serapisu in Merkurju, še piše dpa.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine