8.7 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Javno objavljene premestitve duhovnikov – je med njimi tudi vaš dušni pastir?

Vsako leto prvega avgusta pride do rednih premestitev katoliških duhovnikov, tako škofijskih kot redovnih, v kolikor slednji zasedajo pastoralne službe v župnijah.

 

Sporočilo o premestitvah je letos objavilo pet od šestih škofij. Premestitve v murskosoboški škofiji za zdaj še niso objavljene, verjetno tudi zaradi zadnjih dogodkov in z njimi povezanih poročanj medijev, na katere se je odzval tudi murskosoboški škof Peter Štumpf (za branje odziva kliknite TUKAJ). Po vsej verjetnosti bodo sporočilo o premestitvah objavili kasneje, ko bodo končani nekateri postopki (denimo pritožba na dekret o premestitvi župnika v Beltincih).

Pastoralne službe v Sloveniji je tako prevzela večina slovenskih novomašnikov, nekateri, ki so bili posvečeni v tujini, so prevzeli službe v svojih škofijah oz. skupnostih (Pulj, Trst, Brixen). Od štirih jezuitskih novomašnikov bosta dva nadaljevala pot v Sloveniji (p. Egon Hriberšek iz Prlekije bo kaplan v ljubljanskih Dravljah, Kranjčan p. Marko Pavlič pa bo duhovni pomočnik v župniji Žiri, kjer so sicer letos praznovali slovesnost nove maše).

Nekaj novosti je nastopilo v Zavodu sv. Stanislava, kjer je že pred nekaj meseci funkcijo direktorja prevzel Anton Česen, ki je tako nasledil Romana Globokarja, ki se trenutno izobražuje v tujini in naj bi nato prevzel univerzitetno pastoralo, je pa profesor moralne teologije na teološki fakulteti. V daljni preteklosti je bil njegov kolega Ivan Štuhec tudi vodja pastorale za mladino in študente v Mariboru, nato ga je nasledil klaretinec p. Branko Cestnik, ki sedaj deluje v župniji Frankolovo. Sedaj pastoralo mariborskih študentov vodi jezuit p. Marjan Kokalj. Česen bo po novem tudi duhovni pomočnik v Cerkljah na Gorenjskem, kjer župnijo krajši čas vodi nekdanji tamkajšnji kaplan Jernej Marenk, tudi nekdanji zavodski kaplan. V Zavodu sv. Stanislava sta funkcijo zavodskega kaplana (duhovno vodstvo enot zavoda, to je gimnazije, osnovne šole, dijaškega doma, poučevanje verskega pouka, itd.) prevzela Matevž Mehle (dosedanji župnik na Jesenicah, še vedno vodi škofijski odbor za mladino) ter Gašper Kočan, ki je dosedaj študiral v Rimu. V Rim pa odhaja na nadaljnji študij dosedanji zavodski kaplan Gregor Celestina.

Službo kaplana v župniji prevzemajo vsi trije novomašniki ljubljanske nadškofije in dva redovna. Kar nekaj župnij pa bo moralo po novem pod soupravo sosednjih župnij. Denimo župnija Sela pri Kamniku, kjer se je upokojil župnik Danijel Kaštrun, iz te župnije je sicer doma ljubljanski nadškof Stanislav Zore. Novega župnika pa so med drugim dobili v Motniku, ki je bila zadnje mesece pod soupravo. Naši viri sicer poročajo zaskrbljujoče podatke, da so v zadnjih letih umrli kar trije duhovniki mlajše generacije (v župnijah Brezovica, Lj. Barje in Homec pri Kamniku).

Kot zanimivost naj omenimo, da minorit p. Janez Ferlež, znan kot »pojoči pater«, prevzema župnijo Prežganje. V vrstah minoritov je letos kar precej premestitev, kar je verjetno tudi posledica izvolitve novega provinciala, patra Igorja Salmiča, sicer cerkvenega zgodovinarja, ki je doslej deloval v Rimu, sam pa je doma iz ljubljanske župnije Trnovo. Tako rekoč vse premestitve v mariborski nadškofiji (kjer letos niso imeli novomašnika iz vrst škofijskih duhovnikov) se nanašajo na premestitve znotraj province slovenskih minoritov, saj imajo večino svojih redovnih postojank na območju omenjene nadškofije.

V celjski škofiji je tudi tokrat malo sprememb, saj tamkajšnji škof Stanislav Lipovšek odhaja v pokoj. Je pa celjska škofija za potrebe celotne Cerkve na Slovenskem »žrtvovala« še enega duhovnika – poleg Vlada Bizjaka, ki mu je bila podaljšana služba spirituala v medškofijskem semenišču v Ljubljani, bo bogoslovce v pripravljalnem letniku uvajal Janez Kozinc, dosedaj župnik v Pišecah v bližini Brežic. Pripravljalni letnik je bil sicer uveden poskusno. Precej malo premestitev je tudi v novomeški škofiji, nekaj več pa jih je v koprski, kjer so v minulem letu ob 40-letnici obnovitve koprske škofije združili številne manjše župnije. V nekaterih večjih župnijah, kot denimo Idrija in Šempeter pri Gorici, je tako prišlo do personalnih sprememb. V Šempetru bo po novem kot župnik deloval še en glasbenik, namreč Sašo Mugerli, dosedanji župnik Janez Kavčič se vrača na obalo, v Šmarje pri Kopru, nekdaj je že deloval v Portorožu in Luciji. Seli se še en nekdanji šempetrski župnik, namreč Jože Pegan (njegov nečak je znani telovadec Aljaž Pegan), ki je zadnja leta deloval v Idriji – tokrat gre v Lokavec v bližini svoje domače Ajdovščine. Novi župnik v Idriji pa bo Marko Rijavec, sicer znan kot bloger in publicist. Od treh novomašnikov koprske škofije bosta pastoralno službo nastopila dva, eden pa bo nadaljeval študij v Rimu, kjer je bil že doslej.

Celoten seznam premestitev si lahko ogledate TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine