20.5 C
Ljubljana
torek, 23 julija, 2024

Bujna sezona divjih špargljev na Primorskem – v nedeljo bo Šparglijada

Piše: C. R., STA

V Brestovici pri Komnu bo v nedeljo potekala 16. Šparglijada, ki jo organizira Turistično društvo Brest, že danes pa se v Izoli začenjajo Dnevi divjih špargljev. Sezona divjih špargljev, ki rastejo predvsem v Istri, na Krasu in v Vipavski dolini, je letos zelo dobra.

Na Krasu se sezona nabiranja divjih špargljev začne v začetku marca in traja vse do 1. maja, do takrat so šparglji še užitni. Pozneje še vedno rastejo, a olesenijo in niso užitni, je pojasnil predsednik Turističnega društva Brest Stane Švigelj.

“Letošnja sezona je zelo dobra. Pognali so precej zgodaj, kljub suši, a se pozna, da je bila mila zima. Zraslo jih je zelo veliko. Verjetno kaže to pripisati tudi lanskemu požaru, največjemu v Sloveniji, ki se je začel na komenskem Krasu. Šparglji pa imajo to lastnost, da zelo radi zrastejo ne glede na požar; zdaj je mogoče še lažji dostop do njih in bolje se jih vidi,” je opisal Švigelj. Kot zanimivo je omenil tudi, da so šparglji po julijskem požaru rasli že v avgustu. “In se je že dalo narediti kakšno frtaljo, kar je za avgust nenavadno,” je dejal in spomnil, da je bilo podobno tudi po velikem požaru pred 20 leti.

V nedeljo bo v Brestovici pri Komnu potekala že 16. Šparglijada, ki je rekreativna in kulinarična prireditev. Zajema vodeno rekreativno kolesarjenje po slovenskem in zamejskem Krasu, prav tako čezmejni krožni pohod in kot osrednji dogodek pokušino in razstavo raznovrstnih jedi, pripravljenih iz divjih kraških špargljev. Obiskovalci prireditve bodo lahko poskusili prek 30 različnih jedi iz špargljev, med drugim pa bo potekala bo tudi degustacija in prodaja kmetijskih pridelkov in zelišč.

Že danes pa se v Izoli začenjajo Dnevi divjih špargljev. V 15 izolskih gostilnah in restavracijah bodo potekali vse do 16. aprila, v tem času pa bodo ponudniki pripravljali raznolike krožnike z divjimi šparglji, od klasičnih do bolj drznih in domiselnih, med drugim se bodo šparglji znašli tudi v sladicah, so sporočili iz Turističnega združenja Izola.

Zakonodaja pri nas določa, da lahko posameznik v gozdu pri rekreativnem nabiranju nabere največ en kilogram divjih špargljev na dan. Če jih nabere več, ga lahko doleti kazen v višini 200 evrov. Kot so za STA pojasnili na kmetijskem ministrstvu, gozdarska inšpekcija zaradi prekomernega rekreativnega nabiranja divjih špargljev v gozdu v zadnjih petih letih ni izrekla globe.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine