16.6 C
Ljubljana
nedelja, 8 septembra, 2024

(VIDEO) Olimpijski kaos, mešanica huliganstva in slabega sojenja: divjaški navijači Maroka dosegli, da je bila Argentina v skupinskem delu kvalifikacij poražena

Piše: G. B. 

Pa naj še kdo reče, da šport nima opraviti s politiko. Olimpijske igre se začenjajo s škandalom, ki je vrgel temno senco na ta prestižen športni dogodek. 

Čeprav naj bi FIFA, Uefa in ostale krovne nogometne zveze skrbele tudi za kulturno navijanje  – mimogrede, Čeferinova Uefa je Nogometni zvezi Slovenije zaradi menda nekulturnih izpadov slovenskih navijačev na nedavnem evropskem prvenstvu zaračunala drakonsko kazen – , se časi očitno močno spreminjajo. Uvodna tekma nogometnega turnirja na olimpijskih igrah v Parizu je namreč postregla s pravim škandalom. Tekma med Argentino, ki je, mimogrede, tudi ameriški celinski prvak, ter Marokom se je končala v korist slednjih (1:2). Čeprav je sprva kazalo na rezultat 2:2.

A ta tekma v Saint-Etiennu dejansko ni trajala regularnih 90 minut, ampak je bila vmes prekinjena kar za dve uri! Za Argentince, ki so osvojili olimpijsko zlato v letih 2004 in 2008, je bil za 1:2 uspešen Giuliano Simeone v 68. minuti, Cristian Medina je zadel v šestnajsti minuti sodnikovega dodatka tekme. Za Maročane je oba gola za vodstvo z 2:0 zadel Sufiane Rahimi v sodnikovem dodatku prvega polčasa in iz kazenskega strela v 49. minuti.

Po drugem golu Argentincev, že globoko v sodnikovem podaljšku, ki je trajal kar 16 minut (!), so besni navijači iz Maroka vdrli kar na igrišče. Kakih 50 navijačev je začelo metati steklenice in skodelice, glavni sodnik pa je igrišče izpraznil. Nato pa je argentinski gol razveljavil. Ekipi sta po dveh urah odigrali še tri minute tekme in zmage se je veselil Maroko.

Res pa je tudi, da je bil sodnikov podaljšek nenormalno dolg. Že na evropskem prvenstvu so se mnogi čudili dolgim sodnikovim podaljškom v skupinskem delu prvenstva, saj bi morali trajati največ štiri minute. Ne glede na to pa se je pokazalo, da so tekmo poleg sodnika odločili tudi divjaški navijači.

Vendar pa so olimpijske igre, še preden so se dobro začele, že zaznamovane s pretepi, v katerih sodelujejo migrantske skupine:

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine