16.6 C
Ljubljana
nedelja, 8 septembra, 2024

Neverjeten razplet državnega prvenstva v nogometu – prvak je Mura!

Piše: Samo Vidovič

Končano je trideseto državno nogometno prvenstvo prve lige. Prvak je postala Mura, prvič v zgodovini. V odločilni tekmi je v Ljudskem vrtu premagala Maribor s 3:1.

Mariboru bi za naslov državnega prvaka zadostovala že točka. Mura pa je imela pred to tekmo tri točke manj, za Prekmurce je nocoj štela le zmaga.

Maribor je bolje odprl tekmo. V četrti minuti je Matko pobegnil po desni strani, vendar se je namesto podaje odločil za strel proti vratom Obradovića. Zadel je le stranski del mreže.

V deseti minuti je s strelom z razdalje poskusil Repas, za las je zgrešil vrata gostov.

Nato je igra postala bolj izenačena. Mura je vzpostavila ravnotežje na sredini in začela pretiti proti vratom domačih. Vendar se je vse ponavadi ustavilo daleč od vrat domačega vratarja Juga.

V 33 minuti pa so gostje povedli. Maroša je v kazenskem prostoru Maribora poskušal streljati, a je domača obramba strel blokirala. Žoga se je odbila do Šturma, ki je z roba 16 meterskega prostora takoj streljal. Žoga je na poti do gola zadela Vrhovca in v neobranljivem lobu padla za hrbet Juga.

Maribor je izenačil v prvi minuti sodnikovega podaljška. Po podaji Matka se je Mlakar ob neodločnem Marušku obrnil in zadel levi dolgi kot Obradovića.

Drugi polčas je Maribor prepustil iniciativo Muri, kar se je na koncu izkazalo za usodno. Domači so izkazali premalo želje po drugem golu, ki bi verjetno odločil prvaka. Namesto tega so se zgostili pred svojim golom.

Vse do 75 minute je bila ta taktika uspešna. Takrat pa je Kouter poslal visoko žogo za hrbet mariborske obrambe, vtekajoči Klepač pa je iz voleja poslal žogo v mrežo za novo vodstvo Mure.

Tri minute kasneje se je Šturm sprehodil po levi strani mariborske obrambe, Pihler pa ga je v kazenskem prostoru nepotrebno spotaknil.

Enajstmetrovko je zanesljivo izvedel Bobičanec za končnih 3:1.

Do konca tekme je imel priložnost za znižanje Mlakar, a mu je Obradović skrajšal kot in obranil njegov strel.

Do konca so Muraši zdržali nalete brezidejnih Mariborčanov.

Po zadnjem sodnikovem žvižgu se je začelo veliko slavje igralcev in navijačev Mure. Prvič v samostojni Sloveniji je Mura postala državni prvak. Muraši so izkoristili slabosti Maribora in Olimpije ter popolnoma zasluženo osvojili naslov. Pokazali so pravi karakter, prvič po dvajsetih letih je Mura spet zmagala v Ljudskem vrtu. In to v najpomembnejšem trenutku. Ob igralcih ima največje zasluge za to bivši igralec in trener Maribora, sedanji trener Mure Ante Šimundža. Ki je iz te ekipe izvlekel maksimum. Zmaga Mure je zaslužena, bili so boljši nasprotnik.

Maribor pa je razočaral. Želja in borbenost sta sicer bili prisotni. Vendar so Mariborčani prikazali premalo. Z izjemo Mlakarja v napadu niso imeli razpoloženega igralca. Premalo je bilo idej v igri, kakšne individualne poteze posameznika. Tej ekipi manjka nek kvalitetnejši ofenzivni zvezni igralec ter prodornejši igralci na krilnih pozicijah.

V ostalih tekmah je bilo najbolj zanimivo v Celju, kjer so domači z golom Božiča iz enajstmetrovke v 87 minuti premagali Koper z 2:1. Pred tem sta v 4 minuti zadela Sokler za domače in v 43 Mulahusejnović za goste. Koper bo tako moral v kvalifikacije za obstanek, kjer jih čaka Krka. Celjani so se zadnji hip rešili.

Domžale in Aluminij sta se razšla z 1:1. Za goste je v 57 minuti zadel Đerlek,  izenačil je v 86 minuti Vuk.

Gorica se je z zmago v Sežani proti CB24 Taboru z 1:0 poslovila od prve lige. Edini gol na tekmi je dal Ljutić v 62 minuti.

Bravo pa je v ljubljanskem derbiju premagal Olimpijo s 3:0. Tučić je zadel v 60 in 73 minuti, Maružin pa v 63 minuti. Olimpija je nekatere igralce štedila za torkov pokalni finale in ni nastopila v najmočnejši postavi.

Končna lestvica: Mura in Maribor  63, Olimpija 59, Domžale 55, Bravo 45, CB24 Tabor 44, Celje in Aluminij 43, Koper 42 in Gorica 29 točk.

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine