9.9 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

Žan Mahnič: Očitno se v Slovenski vojski dogaja čistka kadrov, ki ministru in načelnici niso lojalni

Če bo tempo odhodov tak, kakršen se nakazuje trenutno, bodo v vrhu Slovenske vojske čez leto ali dve ostali samo še Karl Erjavec, Alenka Ermenc in Vlasta Vivod.

Poslanke in poslanci so se danes sestali na seji komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, na kateri nameravajo opraviti razgovore z generalmajorko Alenko Ermenc, načelnico generalštaba Slovenske vojske, brigadirjem Miho Škerbincem in polkovnikom Robertom Klinarjem, vodjo Obveščevalno-varnostnega sektorja v GŠSV.

Spomnimo. Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb opravlja razgovore z različnimi vpletenimi v odstavitev Mihe Škerbinca z mesta poveljnika poveljstva sil Slovenske vojske. Omenjenega je obrambni minister Karl Erjavec (DeSUS) s položaja razrešil po vsega treh mesecih z obtožbami, da je kriv, ker je ameriška vojska na dolgo načrtovani vaji na Počku ponoči streljala s prevelikim kalibrom minometov, prav tako pa naj bi neprimerno govoril o duševnem  zdravju načelnice generalštaba Alenke Ermenc pred sodelavci.  Minister Erjavec je, po prepričanju KNOVS, v postopku razrešitve Mihe Škerbinca zlorabil vojaško obveščevalno službo, zaradi česar je bil minister Erjavec deležen tudi interpelacije o njegovem delu, komisija pa želi pridobiti tudi pojasnila v zvezi s celotnim dogajanjem.

Načelnica generalštaba Alenka Ermenc je v sicer zgolj osemminutnem pričanju, ki je bilo opravljeno 20. junija, že povedala, da pred 3. aprilom 2019, ko je OVS deloval na Vrhniki v vojašnici, ni podala kazenske ovadbe, in s tem so se potrdili  sklepi KNOVS, da OVS ni imel podlage, da bi uporabljal policijska pooblastila. Ker pa je bil kratek pogovor z Alenko Ermenc v juniju prekinjen, ker se koalicijski poslanci niso strinjali, da bi pogovor nadaljevali tudi v času seje Državnega zbora, so poslanci z razgovorom in vsebinskimi vprašanji nadaljevali danes.

Pred samo sejo KNOVS pa je poslanec SDS, sicer tudi podpredsednik KNOVS, za medije komentiral nekatera nedavna dogajanja v Slovenski vojski, o katerih so poročali mediji. Tako nekateri mediji, npr. Požareport, poročajo, da se znotraj Generalštaba Slovenske vojske po “uspešno prestani” interpelaciji ministra za obrambo Karla Erjavca odvija prava drama, viri pa trdijo, da “je to, kar se dogaja, prava katastrofa”. Tako so dali odpoved ali pa »bili prisiljeni oditi« polkovnik Robert Klinar, šef obveščevalno-varnostnega sektorja na generalštabu, dolgoletni  tiskovni predstavnik Slovenske vojske Simon Korez, vodja kadrovske službe, …  Nedavne odpovedi je poslanec Mahnič komentiral z besedami, da »se dogaja čistka vseh kadrov, ki ministru in načelnici niso lojalni, nekateri so odstopljeni, drugi gredo sami, to pa je slaba popotnica za Slovensko vojsko.« Po njegovih besedah bodo, če bo tempo odhodov tak, kakršen se nakazuje trenutno, »čez leto ali dve ostali samo še Karl Erjavec, Alenka Ermenc in Vlasta Vivod.«

Na vprašanja o tem, da naj bi mesto načelnice Ermenčeve prevzel njen namestnik Robert Glavaš, je poslanec dejal, da  se sliši, da je Robert Glavaš blizu stranke LMŠ, »torej verjetno je nekaj je na teh govoricah.«  »Po vsem debaklu v Slovenski vojski, po odhodih, po negativnih ocenah, po nezmožnostih za kakršenkoli napredek v smislu nakupa in potem, ko je koalicija s stranko Levica obranila Karla Erjavca pri interpelaciji, bo vseeno nekdo moral prevzeti odgovornost in je povsem mogoče, da bo to Alenka Ermenc in da bodo na mesto načelnika postavili  nekoga, ki je blizu vladajoči stranki,« je povedal poslanec.

Po besedah poslanca tudi minister za obrambo Karl Erjavec ni več tako samozavesten kot je bil včasih. »Nekatere informacije so, da v DeSUS za jesen pripravljajo sklic izrednega kongresa, da bodo govorili o tem, kako naprej, kar je seveda njihova stvar. Bi pa bilo za Slovensko vojsko resnično najbolje, da odideta oba, tako načelnica generalštaba kot minister,« je še prepričan poslanec Žan Mahnič. 

Vir: sds.si

Zadnje novice

Sorodne vsebine